Nieuwbouw in Kolenkitbuurt

Hoogstins2024

In de Kolenkitbuurt komen 250 nieuwbouwwoningen, zowel koop als huur. De contracten worden morgen officieel getekend. De zeer energiezuinige appartementen worden gebouwd in het Jan van Schaffelaarplantsoen, langs de A10.

De toekomstige bewoners kunnen hun eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Bij een overschot aan elektriciteit wordt er stroom geleverd aan het openbare net. De Nijs Projectontwikkeling won met het ontwerp Rapsody in West de selectieprocedure van stadsdeel West. Naast duurzaamheid scoorde het plan goed op het gebied van inpassing binnen de omgeving en inrichting van de openbare ruimte, zo stelt het stadsdeel.

Het Jan van Schaffelaarplantsoen lag jarenlang braak. Na tijdelijke invullingen zoals een strand en supermarkt krijgt het terrein nu een definitieve bestemming als energiezuinige woonbuurt. Er wordt ook 600 vierkante meter aan commerciële functies ontwikkeld. Daarnaast komen er ruim 200 parkeerplekken in een halfverdiepte garage.

Volgens stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel gaat het om een spectaculair project, dat een impuls zal geven aan de buurt en de A10 afschermt. ’’Het nieuwbouwproject behoudt het open karakter van het plantsoen en er is ruimte voor groen.’’ Bewoners krijgen een rol bij het invullen de van de openbare ruimte. Bouwbedrijf De Nijs stelt voor om onder meer een buurtkas te maken.

DeWestkrant