Het Westerpark krijgt een ‘kiosk plus’

Dit huisje wordt omgetoverd tot een ontmoetingsplek voor de buurt (foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het gebouwtje naast de tennisbanen in het Westerpark krijgt De Parkwachter als nieuwe huurder. Het wordt een plek voor ontmoeting, sport, spel, maar biedt ook ruimte aan lokale kunstenaars, muzikanten en andere (ambachtelijke en culturele) initiatieven. De uitbaters zullen zelf elke maand iets voor kinderen organiseren, zoals een workshop stempelen. Maar buurtbewoners kunnen ook aankloppen met suggesties voor activiteiten; van een buurtpicknick tot paaseieren zoeken. De uitbaters staan klaar om dergelijke events te faciliteren.
De openbare toiletten die nu in het pand zijn, blijven openbaar. Als De Parkwachter open is, kan iedereen ze gratis gebruiken, of je nou wel of niet wat koopt. De kiosk is van februari tot en met november open. Maar bij voldoende animo gaat de kiosk ook in de overige maanden open.
Stadsdeel West schreef een tender uit, waarbij De Parkwachter als winnaar uit de bus kwam. De ‘kiosk plus’ gaat zeven dagen per week open en belooft betaalbaar en zo veel mogelijk biologisch eten en drinken ‘van bovengemiddelde kwaliteit’. Deze consumpties kunnen de gasten bij een loket halen. Op die manier lopen mensen meer rond dan wanneer ze worden bediend en komen ze sneller met anderen in contact. Bij De Parkwachter moet iedereen zich thuis voelen. De stelregel van de uitbaters: ouders met drie kinderen, moeten voor twee cappuccino’s en drie ijsjes voor 10 euro klaar zijn.
“Een prachtig initiatief dat het buurtkarakter van het Westerpark wil versterken, en daar was het ons precies om te doen”, aldus stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst. “Het moet een plek worden waar kinderen en ouders, wandelaars en sporters, graag naartoe gaan om elkaar te ontmoeten. Dat versterkt de sociale cohesie in de buurt en maakt de plek ook veilig en aangenaam.”
Het ondernemersduo achter de Parkwachter baat ook de parkkiosken BEA in het Beatrixpark en IJS in het Amstelpark uit. De Parkwachter gaat volgend zomerseizoen open. Eerder werd het gebouwtje gehuurd door de Regenbooggroep, die ook de tennisbanen beheerde. Na beëindiging van het huurcontract zat er in de weekenden tijdelijk een wielervereniging.

DeWestkrant