Hier kun je herdenken op 4 mei in West en Nieuw-West

Oorlogsmonument De Zittende Vrouw in Bos en Lommer, Amsterdam-West
Oorlogsmonument De Zittende Vrouw in Bos en Lommer. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Donderdag 4 mei staat weer in het teken van het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In West en Nieuw-West gebeurt dit vandaag op verschillende plekken, met uiteraard twee minuten stilte om 20.00 uur.

Oud-West

In De Hallen wordt jaarlijks het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Met onder meer een toespraak van Conny Braam, ervaringen van schoolactiviteiten rond 4 mei, kranslegging en twee minuten stilte. Muzikale omlijsting door IN THE QUEST. Herdenking vindt plaats in de Hannie Dankbaarpassage van 16.00 uur tot 16.30 uur.

De Baarsjes

In de Augustinuskerk aan de Postjesweg 123 van 18.30 tot 20.15 uur. Vrouwen en het verzet staan centraal. Met onder meer een buurtkoor, gedichten en muziek. Vanuit de kerk vindt een stille tocht plaats langs het monument op de Postjesweg. Tenslotte is er een kranslegging bij het monument op het Columbusplein.

Bos en Lommer

Bij de Boomkerk aan de Gibraltarstraat 55 van 18.30 tot 19.00 uur een plechtigheid in het kerkcentrum. Daarna bloemlegging bij de gedenksteen aan de Admiraal de Ruyterweg 406. Dan te voet naar oorlogsmonument De Rustende Vrouw aan de Bos en Lommerweg, in het plantsoen bij de Egidiusstraat. Start plechtigheid daar om 19.30 uur, met twee minuten stilte om 20.00 uur en daarna bloemlegging.

In Podium Mozaïek (Bos en Lommerweg 191) worden om 21.00 uur de slachtoffers van de oorlog herdacht aan de hand van de Atlas van een bezette stad. Auteur Bianca Stigter en anderen lezen voor over Amsterdam-West in de oorlogsjaren. Met muziek en mime. Kaarten gratis downloaden via www.podiummozaiek.nl

Westerpark

Vanaf 19.30 uur bij het oorlogsmonument op het Zaanhof. Acteur Frank Wijdenbosch draagt een gedicht voor en auteur Natascha van Weezel vertelt over de reizen die zij met allerlei jongeren naar Auschwitz heeft gemaakt. Muzikale omlijsting door Koninklijke Muziekvereniging TAVENU/KAPH. Na de twee minuten stilte om 20 uur gelegenheid om kransen en bloemen te leggen. Na afloop koffie in Buurtcentrum De Horizon aan het Zaandammerplein.

Nieuw-West

In Nieuw-West vinden herdenkingen plaats onder meer aan de Sloterplas (19.30 uur), Plein ’40-’45 (19.35 uur), Sierplein (19.45 uur), Osdorperweg (19.45 uur) en Haarlemmerweg ter hoogte van de burgemeester Fockstraat (21.30 uur). Hier meer informatie.

DeWestkrant