Hier kun je herdenken op 4 mei in West en Nieuw-West

Oorlogsmonument De Zittende Vrouw in Bos en Lommer, een van de herdenkingsplaatsen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Vrijdag 4 mei staat weer in het teken van het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In West en Nieuw-West gebeurt dit op verschillende plekken, met uiteraard twee minuten stilte om 20.00 uur.

Oud-West

In De Hallen wordt jaarlijks het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Met onder meer een toespraak van actrice Katrien van Beurden en Boris van der Ham, voorzitter 4 Mei Comité Oud-West. Basisschoolleerlingen doen verslag van 4 mei-activiteiten. Kranslegging bij de herdenkingsplaquette en twee minuten stilte. Muzikale omlijsting door vocaal mannenkwartet La Notte. De herdenking vindt plaats in de Hannie Dankbaarpassage van 16.30 uur tot 17.00 uur.

De Baarsjes 

In de Augustinuskerk aan de Postjesweg 123 van 18.30 tot 20.15 uur. Vrouwen en het verzet staan centraal. Vanuit de kerk is er om 19.15 uur een stille tocht langs het monument op de Postjesweg. De herdenking wordt afgesloten met een kranslegging bij het nieuwe monument op het Columbusplein. Om 19.40 uur is daar een voordracht van stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki, gedichten door kinderen van De Visserschool en de jongerengroep Young4Society. Muzikale begeleiding door de Marching Band. 

Bos en Lommer

Bij de Boomkerk aan de Gibraltarstraat 55 is van 18.45 tot 19.15 uur een ceremonie. Tussen 19.30 en 20.30 uur is er vervolgens een ceremonie bij oorlogsmonument De Zittende Vrouw aan de Bos en Lommerweg, in het plantsoen bij de Egidiusstraat. Muziek van de WesterHarmonie en met twee minuten stilte om 20.00 uur en bloemlegging.

In Podium Mozaïek (Bos en Lommerweg 191) is er om 21.00 uur een theatraal programma met speciale gasten. Zanger Gerson Main, acteur/presentator Francis Broekhuijsen, schrijfster Eva Rovers, gitarist Lorijn von Piekartz en acteur Thomas Boer slaan op het podium de handen ineen. Deze avond worden de verzetsstrijders geëerd die hun werk onzichtbaar deden. Kaarten gratis downloaden via www.podiummozaiek.nl

Westerpark/Spaarndammerbuurt

Het programma gaat op 4 mei om 19.30 uur van start bij het monument op het Zaanhof, met bijdragen van buurtbewoners, Samia (13) en leerlingen van scholen uit de buurt. Meer sprekers, onder wie filmmaker en dichter Frank Diamand die als kind in Westerbork en in Bergen-Belsen zat. Muzikale omlijsting door de muziekvereniging Tavenu/KAPH. Om 20 uur twee minuten stilte en bloemlegging. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en na te praten in buurtcentrum de Horizon aan het Zaandammerplein. 

Nieuw-West

In Theater De Meervaart is om 19.30 uur de Nationale Jongerenherdenking met onder meer minister Hoekstra en het Smartphone Orchestra. In Nieuw-West vinden verder herdenkingen plaats onder meer aan de Sloterplas (19.30 uur), Plein ’40-’45 (18.30 uur, met herdenkingsloop), Joop Woortmanplein (19.30 uur), Sierplein (19.45 uur), Osdorperweg (19.45 uur) en het monument Elias-Verkuyl-Verkuyl op tijdelijke locatie Coronelstraat 1 (19.45 uur).

Hier meer informatie

DeWestkrant