Hier kun je in (Nieuw-)West de randjes opzoeken tijdens het Fringe Festival

Volta, Westerpark. Een van de locaties van het Amsterdam Fringe Festival. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins

Vanaf donderdag 1 september kun je je tijdens het Amsterdam Fringe Festival elf dagen lang laven aan theater van ‘nieuw, onbekend en ongetemd talent’. Ook in (Nieuw-) West kun je je lol op.

Fringe betekent letterlijk ‘rafelrand’. Een Fringe Festival is een festival op zich, dat plaatsvindt naast een officieel theaterfestival. Het Amsterdam Fringe Festival bevindt zich in de rafelranden van het jaarlijkse Nederlands Theater Festival en ontstond in 2005 als antwoord op de officiële theaterselectie.

‘Ode aan theatrale gekte’
Het Amsterdam Fringe Festival wordt omschreven als ‘een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid’. Het komt erop neer dat van 1 tot en met 11 september ‘kunstenaars van uiteenlopende achtergronden, herkomsten en toekomsten’ zich uitleven op 29 locaties. Tussen hen zit ‘nieuw, onbekend en ongetemd talent’. Het complete programma vind je hier. Wat er in West en Nieuw-West te beleven is, staat hieronder.

Fringe in West
* DeLaMar West, Laan Van Spartaan
5, 8 en 9 september: de Amazones brengen de tragische klimaatmusical Wie de f*ck heeft dit gedaan? Aan de hand van karikaturale personages, satirische scenes en indringende muziek nemen zij de groeiende polarisatie in de samenleving onder de loep.
* Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg
1, 2 en 3 september: in Baby you were right I’m just fucked up onderzoekt Esther Baalman hoe zij zichzelf positioneert in de maatschappij en welke kanten van haarzelf zij daarvoor moet verbergen.
9 en 10 september: Instructions on How to die at a family party van Esmée Begemann is een interactieve theatervoorstelling over hoe verzwegen verhalen binnen een Indische familie door kunnen sijpelen in het heden.
* Volta, Houtmankade
2, 3, 4 en 9 september: Beer Tasting Burlesque Show is een interactieve theatervoorstelling waarin BiTe met behulp van bier als ‘sociaal glijmiddel’ het gesprek wil openen over seks en intimiteit. De nadruk ligt op vrouwelijk genot.


Nieuw-West
* Meervaart Theater, Meer en Vaart

9 september: In Voor sletten die zijn verkracht doet Toni Blackwell met haar negen spelers onderzoek naar (de gevolgen van) slutshaming en seksueel trauma.
* Radion, Louwesweg
Vier verschilllende voorstellingen op het programma, waaronder het psychedelische sci-fi hoorspel Rusty Brown, waarin Anna Verkouteren Jansen je meeneemt op de
‘intergalactische zoektocht naar troost’ van ‘een teerhartige tiener’ (7, 9 en 10 september).
* Theater Van Deyssel, Lodewijk van Deysselstraat
1 tot en met 11 september: de acteurs Basak Layic, Mara van Nes en Sipan Sezgin doen met Tower een poging om samen te komen met hun publiek. Ze doen dit door bezoekers uit te nodigen op hun bouwplaats.