Oud-West heeft afhaalpunt voor ‘vegan groenten’

Box met vegan groenten.
Hoogstins2024

Boerderij Zonnegoed uit Flevoland teelt groenten zonder gebruik te maken van dierlijke mest. Wil je een doos met ‘no shit groenten’, dan kun je die sinds kort in Oud-West ophalen.

In april van dit jaar werd boerderij Zonnegoed van Joost van Strien en Christiaan Feickens uit het Flevolandse Ens uitgeroepen tot ‘Agrarische Ondernemer van het Jaar 2022’. Deze biologisch-dynamisch onderneming in Noordoostpolder staat bekend als het eerste vegan-akkerbouwbedrijf in Nederland. Het grootste verschil met andere boerenbedrijven is dat er bij Zonnegoed volledig plantaardig wordt gewerkt. Zo komt dierlijke mest er niet binnen. Als alternatief hiervoor gebruikt het bedrijf  ‘maaimeststoffen’, ‘mest’ op basis van vlinderbloemige voedergewassen als gras, klaver en luzerne.

No Shit Groentedoos
Zonnegoed verbouwt op dit moment onder meer oranje en groene pompoen, pastinaak, peen, rode bieten, suikermais en tuinbonen. Sinds 25 augustus is het een eitje om de vegan groenten uit Ens in huis te halen. Op deze site kun je een box met groenten bestellen: de No Shit Groentedoos.

Foodhubs

Via PostNL wordt de doos bij iedereen in Nederland thuisbezorgd. Maar voor de verspreiding van deze doos werkt het bedrijf het liefst met foodhubs. Het is de bedoeling dat er zo snel mogelijk foodhubs door heel Nederland komen. De eerste foodhub is de boerderij, de tweede is Amsterdam. Op dit moment is in onze stad nog maar één afhaalpunt, en wel: drukkerij Kaboem in de Anna Spenglerstraat, Oud-West.

Levering september
Begin september worden de eerste dozen geleverd. Er zijn vier verschillende. De goedkoopste doos is De Greep van de Week (9,75 euro), een maaltijddoos goed voor vier porties (2 tot 2,5 kilo verse groenten), inclusief ‘inspiratierecept’ van de chef. De inhoud van de boxen verschilt van week tot week.

DeWestkrant