Nour van koffietruck Betsy tovert een lach op elk gezicht

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Patricia is erg te spreken over de barista van de koffietruck op de Ten Katemarkt: “Nour is één brok vrolijkheid.” Hij strooit met complimenten, laat klanten stralen en schenkt onder meer koffie met CBD, een stofje uit de hennepplant.

Bij Gentle Mind op de Ten Katemarkt verkopen ze niet zomaar ijskoffie, welnéé. Ze gebruiken ‘ambachtelijk ijs’ met ‘water van de zuidelijke kant van de wasbak’. Elke keer als ik de (Engelstalige) tekst lees, begin ik te gniffelen. Zo ook vandaag. Wat een grappenmaker die tekstschrijver! Een voortreffelijke reactie op al de bullshit die talloze ondernemers ons proberen te verkopen.

Hoopgevende plantjes
De koffietruck van Gentle Mind staat er al maanden – sinds 2021 volgens de website. Ik was er al tig keer langsgelopen, maar eindigde steevast met koffie van Massimo om de hoek. Vandaag ga ik contrair en haal ik koffie bij deze lichtgele blikvanger. Rechts bij de toonbank zie ik plantjes met een hoopgevende tekst: “This flowers believe in you.” Daarboven staat een vraag van de barista: “Wanneer heb jij voor het laatst iemand een compliment gegeven?” Ik moet best diep graven. Blijkbaar ben ik minder vrijgevig dan ik wil zijn.

Gezelligheid
Nog voordat ik iets heb kunnen bestellen, krijg ík een compliment. Hallo zeg, dát is leuk! “Misschien raar dat ik het zeg, maar wat heb jij mooie ogen”, zegt de barista. Ik heb daar niets zinnigs op te zeggen, dus vraag ik naar zijn naam. “Ik ben Nour en de bus heet Betsy. Betsy vind ik een gezellige naam, en ik houd van gezelligheid.” Nou Nour, ik ook, ik ook!

Complimenten
Ter plekke neem ik me voor om vaker complimenten te geven – aan mannen, vrouwen, kinderen, dieren, aliens en wat ik verder nog meer tegenkom. “Ik geef al veel complimenten, maar zou er graag nog meer willen uitdelen”, vertelt Nour. “Sommige mensen kijken je raar aan als je iets positiefs zegt; ze denken dat je gek bent of zo. Ik wil niet vreemd overkomen, dus soms houd ik me in.”

Eén brok vrolijkheid
Wat mij betreft is het harstikke zonde om zo’n mooie ‘neiging’ de kop in te drukken. Zo lang het uit het hart komt, geeft een compliment de ontvanger vleugels. In ieder geval zweef ik een beetje na Nours vleiende opmerking, zijn interesse voor het verloop van mijn dag én bedankjes voor mijn bezoek. Deze man is één brok vrolijkheid. Vandaar dat de klanten om me heen ook staan te stralen; een goed humeur is besmettelijk.

Vloeibare bonbon
Behalve vrolijkheid gaan er in de truck warme drankjes over de toonbank: chai latte, warme chocolademelk, hemp tea en koffie. Mijn cappuccino (3,50 euro) drinkt soepel weg: een vloeibare bonbon met karakter. Zonder extra kosten kun je ‘gewone’ melk laten vervangen door plantaardige. Met een euro erbij, heb je een peanut butter latte, ijskoffie of CBD-koffie.

CBD-koffie
Na de warme drankjes met kurkuma en matcha is CBD-koffie de nieuwste trend. De drank is gemaakt van gemalen koffie met cannabidiol, een stofje uit de hennepplant. Van dit stofje word je niet high, maar in combinatie met koffie doet het wél wat met je mind: het zou de negatieve effecten van cafeïne, zoals zenuwachtigheid en beverigheid, temperen. CBD-koffie schijnt er onder meer voor te zorgen dat je je gedurende een lange tijd beter kunt focussen en alerter bent. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Misschien moet ik de volgende keer de proef op de som nemen. De truck staat er elke dag vanaf een uurtje of negen, behalve zondag. Kans genoeg, dus.

DeWestkrant