Hier kwam 170 jaar geleden voor het eerst duinwater uit de kraan

De opening dinsdagmiddag van de tentoonstelling op het Haarlemmerplein over drinkwater. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De eerste emmer duinwater werd precies 170 jaar geleden als drinkwater verkocht in Amsterdam. Het water werd via een nieuwe pijpleiding aangevoerd vanuit de duinen bij Vogelenzang. Bij de Haarlemmerpoort konden Amsterdammers voor 1 cent een emmer laten vullen. Op het Haarlemmerplein is een tentoonstelling over de geschiedenis van het Amsterdamse drinkwater. 

Helder water uit de duinen zorgt sinds 1853 voor een gezonder leven in de stad, zo stelt Waternet. De toegang tot schoon drinkwater bleek van onschatbare waarde voor de volksgezondheid, vooral in een tijd waarin uitbraken van cholera de stad teisterden door gebruik van besmet water uit de grachten.

Het verhaal gaat dat op een warme zomerdag in 1845 de vrouw van schrijver Jacob van Lennep een glas helder duinwater inschonk. ‘Kunnen we dit duinwater niet naar Amsterdam brengen?’ opperde zij. Dat was het begin van het plan om Amsterdammers te voorzien van drinkwater. Om dit te realiseren richtte Jacob van Lennep de NV Duinwatermaatschappij op.

De feestelijke opening van de tentoonstelling werd dinsdag verricht door directeur Waternet Koen de Snoo, in het bijzijn van schoolkinderen. Een ‘Jacob van Lennep’ vertelde over hoe het er vroeger aan toe ging. De tentoonstelling in de buitenlucht is gratis toegankelijk en nog tot 12 januari te zien.