Hitte: vieze lucht in West

De meetwaarden voor stikstofdioxide schoten vanochtend in het rood in de Jan van Galenstraat. Bron: luchtmeetnet.nl
Hoogstins2024

De hitte zorgt voor een slechtere luchtkwaliteit in delen van West. De concentratie stikstofdioxide bij het meetstation in de Jan van Galenstraat was vanochtend te hoog. De luchtkwaliteit krijgt daar nu het predikaat ’slecht’ volgens meetwaarden op luchtmeetnet.nl.

De luchtkwaliteit in de Jan van Galenstraat (15.000 voertuigen per dag) is al langer problematisch, maar de waarden schieten sinds gisteren omhoog. Dat blijkt uit metingen van de GGD in opdracht van de gemeente. Om elf uur vanochtend ging het om 137,2 microgram stikstofdioxide per kubieke meter. De wettelijke norm voor het jaargemiddelde is 40 microgram.

Bij het meetstation langs de A10 bij de Einsteinweg kreeg de lucht ook het predikaat slecht: 133,8 microgram per kubieke meter. Een andere problematische plek is het Westerpark: vanwege fijnstof werd de luchtkwaliteit bij de meetpost met een gehalte van 75,3 microgram per kubieke meter als onvoldoende beoordeeld. De wettelijke norm voor het jaargemiddelde is 40 microgram.

De hitte kan een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit. In de stad wordt het vandaag rond de dertig graden. Het KNMI voorspelt dat het woensdag en donderdag opnieuw zeer warm wordt.