Onrust over hoogbouw Sloterdijk

In de verte hoogbouw aan de overzijde van de A10. Bewoners vrezen nu hoogbouw vlakbij het dorp. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Onder bewoners van Sloterdijk heerst onrust over plannen voor hoogbouw. De gemeente ziet vlakbij oud-Sloterdijk een geschikte plek voor een woontoren. De vrees bestaat dat het nieuwe gebouw aan de Molenwerf het historische dorpsgezicht volledig gaat domineren.

In het gebied rond Sloterdijk moeten woningen gebouwd. Een van de beoogde locaties ligt tussen het Golden Tulip Hotel en snelweg A10. Op een informatie-avond lieten diverse omwonenden weten dat zij een hoge woontoren willen tegenhouden. De hoogte staat nog niet vast, maar in een rekenmodel is sprake van twintig woonlagen en 75 tot 200 appartementen.

De plannen worden dinsdag besproken door de bestuurscommissie van stadsdeel West, die hierover de centrale stad adviseert. In een concept-reactie stelt het dagelijks bestuur de zorgen over de woontoren te begrijpen. Maar het is nog te vroeg om hierover negatief te adviseren, aldus de brief. De toelaatbare hoogte moet nog worden vastgesteld. Wel deelt het dagelijks bestuur de zorgen over het woon- en leefklimaat van de toekomstige bewoners, vanwege de ligging nabij de A10 en het spoor.

Een ander onderdeel van de plannen is bebouwing van het sportpark Multatuliweg, waarbij twee voetbalvelden (met onder meer bespeler AVV Sloterdijk) worden behouden. Hier komen 250 tot 400 woningen. De Kolenkitbuurt moet zo beter met Sloterdijk Centrum worden verbonden. De Haarlemmerweg zal opnieuw worden ingericht, waarbij de maximum-snelheid omlaag gaat naar 50 kilometer per uur.