Gemasseerd voordat je het weet

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Een beetje verwarrend is het wel, Ami in de Spaarndammerstraat. Want Ami lijkt op een vintage shop, op een bloemenzaak en op een delicatessenwinkel. Maar het is dus een massagesalon.

‘We horen dat wel vaker’, zegt Aline Onnes, mede-eigenaar van Ami Spa. ‘Mensen kunnen ons niet plaatsen. Om die reden komen ze even binnen en voor ze het weten hebben ze een massage geboekt, haha!’
Aline verontschuldigt zich voor de zilverkleurige klustrap die in de zaak tegen de muur staat – als ik er ben is de zaak pas twee maanden open. Eerlijk gezegd was ik er al vanuit gegaan dat de trap bij het interieur hoorde. Tussen de verzameling Boerenbont, de vaas kleurige bloemen bovenop een toren houten stoelen en het Boeddhabeeld met daarin een trompet spelende smurf, was de klustrap me niet direct opgevallen.
‘We verkopen trouwens ook poezenonderbroeken!’, zegt Aline en trekt een heupslip met poezensnuit uit een la. ‘En zelfgemaakte limonade van een culinair ondernemer. O, en dit is het parfummerk dat de vrouw van Julio Iglesias draagt’, wijst ze naar de flesjes naast het Boerenbont.
Duidelijk: Ami wil niet die standaard ‘cleane’ Spa zijn. Ik zie een Soap Treatment Store voor me en kan me voorstellen dat er mensen zijn die van dat concept -alles wit en strak, iedereen die er rondloopt ook strak en in het wit- een beetje nerveus worden. En zich in de rommelige huiskamer van Aline en Saskia veel beter thuis voelen.

Onder alle gein zit nog een iets serieuzer laagje. De massagekamers hebben elk een ander thema, met sterke vrouwen als rode draad. Aline laat me de Pippi Langkous- en de koningin Noor van Jordanië-kamer zien. ‘Sterke vrouwen, daar staan we voor. Om die reden willen we op termijn ook werkervaringsplekken beschikbaar stellen voor vluchtelingenvrouwen. Zodat ze hier kunnen integreren. O, heb je onze actie voor SOS Kinderdorpen gezien? Vandaar al deze foto’s van kinderen in Afrika aan de muur. Ze zijn te koop – opbrengst is volledig voor het goede doel.’

Waar kwam ik ook alweer voor? O ja, een massage. Aline geeft me een ‘holistic relaxation treatment’ van een uur  (49,-) met extra focus op de spieren die wel wat ontknoping kunnen gebruiken. Na afloop staat er een schaal chocola en drop klaar, om even bij te komen. Dan blijkt dat ik niet met pin kan betalen. ‘Betaal maar als je thuis bent hoor’, zegt Aline. ‘Ik app je zo wel onze gegevens.’ Verwarring scheppende schatten zijn, die van Ami Spa.

ami-spa.nl (behalve voor massages en poezenonderbroeken kun je hier ook terecht voor  schoonheidsbehandelingen)