Hoge kosten: plannen bouw 450 woningen Bos en Lommer stilgelegd

De buurt rond de Lidl in Bos en Lommer waar veel nieuwe woningen zijn gepland. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Plannen voor nieuwe woningen in Bos en Lommer zijn tijdelijk stilgelegd. Niet duidelijk is of er voldoende budget is voor de gewenste nieuwbouw en verbeteringen aan de openbare ruimte in het Entreegebied Gulden Winckel. Dit meldt dagelijks bestuurder Thomas Hermans in een brief aan de stadsdeelcommissie West.

De gemeente en drie corporaties willen in een gebied langs de A10 tussen de Admiraal de Ruijterweg en de Wiltzanghlaan circa 450 woningen bouwen. Gestegen kosten door de inflatie gooien nu roet in het eten. “Deze extra kosten kunnen niet terugverdiend worden via de opbrengsten uit de erfpacht van de grond. Het project staat dus financieel onder druk”, zo schrijft Hermans. 

De meeste voorbereidende activiteiten zijn stilgelegd, zoals het werken aan ontwerpen voor gebouwen en de openbare ruimte. Onderzocht wordt of de financiële problemen kunnen worden opgelost. “Het project gaat in het komend jaar verder als duidelijk is dat er geen tekorten zullen optreden.”

De gemeente zegde eerder toe dat ook wordt geïnvesteerd in het ‘behouden van de balans in de buurt’. De bewonersgroep Geen Beton en Lommer maakte bezwaar tegen het aantal woningen en de hoogte van geplande woontorens. De groep diende ook een klacht in bij de Ombudsman over de participatie rond de bouwplannen.

DeWestkrant