Hogere vergoeding voor minima bij lessen in sport en cultuur

Hoogstins2024

Een A-diploma halen bij Sportplaza Mercator? Lessen moderne dans volgen bij Parkwest? Vanaf dit schooljaar krijgen Amsterdamse kinderen uit minimagezinnen van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam een hogere vergoeding voor het lesgeld van culturele, sport- en/of zwemlessen.

Een verhoging van de tegemoetkoming in het lesgeld is nu hard nodig, merkt Levi Heimans van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam. “Uit recent onderzoek is gebleken dat geld een van de belangrijkste belemmeringen is voor ouders om hun kinderen deel te laten nemen aan sport en cultuur in hun vrije tijd”. Het fonds is er juist voor gezinnen die meer moeite hebben om rond te komen of geldzorgen hebben en betaalt de contributie voor de kinderen. “Maar de maximale vergoeding die wij tot voor kort hanteerden is steeds vaker niet toereikend genoeg om kinderen te laten participeren aan de lessen”, merkt hij.

Stijgende kosten levensonderhoud
“De blijvend stijgende kosten voor bijvoorbeeld boodschappen en vaste lasten zoals huur of de energierekening raakt de gezinnen die al weinig te besteden hadden extra hard. Dat zijn juist de gezinnen die wij proberen te helpen zodat alle kinderen dezelfde kansen hebben op kunst, bewegen en zwemvaardigheden, ongeacht de financiële situatie thuis. We zijn blij dat we dit in samenwerking met de gemeente Amsterdam mogelijk kunnen maken”.

Hoogte bijdrage: van 350 tot 720 euro
Voor dit schooljaar geeft het fonds een jaarlijkse bijdrage van 350 euro per kind voor de contributie van sportlessen, zoals voetbal of kickboksen. Vorig jaar was dat 300 euro. De bijdrage voor culturele lessen, waaronder dans of theater, is 480 euro. Ook voor het behalen van zwemdiploma’s zijn de vergoedingen omhooggegaan, zo wordt voor de A-diploma met diplomagarantie 720 euro vergoed per kind.

Lesaanbod
Hoe de vergoeding moet wordt aangevraagd en wat de voorwaarden zijn, is te vinden op deze site. Bij de ‘spelregels’ op deze website staat ook een ‘zoeker’. Deze tool leidt onder meer naar het lesaanbod in (Nieuw-)West. Een greep uit het zwem- en sportaanbod: een A-diploma halen bij Sportplaza Mercator of het Sloterparkbad. Boksles bij Elite Training Center Amsterdam (het vroegere Xena Sports) in Westerpark, lessen in capoeira (Brazliaanse vechtdans) bij Grupo Malunga Capoeira in Oud-West of voetbaltraining bij VVA/Spartaan in Bos en Lommer. Uit het culturele aanbod: leren tekenen of schilderen bij Kunst op Zolder in De Baarsjes, lessen moderne dans bij Parkwest in Westerpark of musicalles bij Fanwork Musicals in De Baarsjes.

Kansengelijkheid
“Als een club een hoger tarief vraagt dan het door ons maximaal vergoede bedrag, bestaat de kans dat ouders genoodzaakt zijn om te besluiten hun kinderen dit jaar helemaal niet te laten deelnemen. Met de verhoging van onze vergoeding voor alle lessen proberen wij dit te voorkomen”, legt Levi van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam uit.  “We hopen dat zoveel mogelijk kinderen hierdoor wel bijvoorbeeld toneellessen kunnen volgen of zich bij een voetbalclub kunnen aansluiten. Door kinderen te ondersteunen bij deelname aan deze activiteiten willen we bijdragen aan kansengelijkheid. Kans op plezier en zorgeloos bezig zijn met vriendjes en vriendinnen, maar ook kans op ontwikkeling verschillende gebieden, zoals sociale, mentale en fysieke ontwikkeling. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe fijn en belangrijk dit is voor de sociale contacten, voor het zelfvertrouwen, maar bovenal voor plezier.”

DeWestkrant