Horeca-ondernemers in West somber en hoopvol tegelijk

Terras bij Radijs afgelopen zomer, toen de horeca weer open kon (beeld: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De premier was er duidelijk over dinsdag op de persconferentie: de terrassen blijven voorlopig toch dicht. Verslaggever Arjan vroeg vier ondernemers in West hoe zij het moeten volhouden.

John Lebrechthausen, eigenaar van ’t Lommertje in Bos en Lommer: “Wij waren zelf nog aan het twijfelen of we het terras wel open zouden gooien, omdat wij aan de schaduwkant zitten. Het is daar vrij koud. Er staat geen zon op ons terras tot een uur of vijf in de middag. Ik denk ook niet dat de omzet van dien aard was geweest dat dat zoden aan de dijk had gezet. Als ik open zou gaan, dan wil ik helemaal open.”

Als Lebrechthausen alleen een terras zou opengooien, moet hij zijn personeel betalen en de vraag is of de kosten op zouden wegen tegen de baten. “En aan het eind wordt het ook nog ingehouden op de subsidie die we krijgen. Uiteindelijk kost je het alleen maar geld.” Gelukkig heeft hij een redelijke huisbaas en vooralsnog geen schulden.

Een heel groot terras heeft ’t Lommertje ook al niet, zo’n 30 stoelen in totaal. Die zouden dan de hele dag bezet moeten zijn. “Bovendien is er geen geld om de gaskachel aan te zetten, want die kosten zijn ook de pan uit gerezen. Misschien had ik het wel geprobeerd maar ik weet niet of ik het definitief open had gegooid”, sombert Lebrechthausen. Zijn reserves zijn op. “We zijn al bijna een jaar dicht nu.”  ‘t Lommertje rekent erop medio juni open te gaan.

Martijn Koet, floormanager Podium Mozaïek aan de Bos en Lommerweg blijft positief en wil graag weer iedereen ontvangen als het eenmaal zover is. “Ik heb er een beetje een dubbel gevoel over. Het is logisch dat we nog even moeten wachten maar van de andere kant vervelend omdat je graag wat wilt doen.”

“We gaan er wel van uit dat we eind volgende maand, als er voldoende mensen gevaccineerd zijn, we iets meer kunnen. Daar kijken we in ieder geval naar uit. Het enige dat je kunt doen is positief blijven”, vindt Koet. “Wij zitten misschien in een iets andere positie omdat de afhaal bij ons gewoon doorgaat.”

Clodagh Bax van café Bax aan de Ten Katestraat in Oud-West is teleurgesteld. “Ik vind het heel zwaar en frustrerend dat ons terras niet open kan. We zitten nu al een jaar in de lockdown en in het begin had ik er nog wel begrip voor. We hebben respect voor de situatie; het gaat niet alleen om ons. Maar het lijkt erop of de enige prioriteit nu de cijfers is.”

Bax’ vertrouwen in de regering is weg. “Ikzelf snap niet dat de situatie, na een heel jaar maatregelen, niet verbetert voor ons. Ik weet dat het ingewikkeld is. Er is bijvoorbeeld ook geen scheiding gemaakt tussen droge en natte horeca, tussen horeca met of zonder terras. Ik vind dat de overheid hier beter naar moet kijken want zo gaan heel veel zaken kapot.”

Bax en haar man hebben het café al 16 jaar. Ze waren uit de schulden maar inmiddels hebben ze een enorme schuld opgebouwd. “Dan kun je zeggen ‘jullie krijgen subsidie’ maar dat is bij lange na niet dekkend. We maken behoorlijk veel kosten. Emotioneel is het ook lastig qua personeel. Ik heb slapeloze nachten gehad omdat ik contracten niet kon verlengen van mijn meest dierbare, fantastische mensen. Dat doet pijn.”

“Sommige dingen zijn absoluut goed geregeld door de overheid maar toch hebben wij het vertrouwen verloren in de aanpak en hoe het nu loopt.” Toch houdt Bax hoop. Hoewel ze hoop naïef vindt omdat deze situatie zoveel verder gaat dan iemand ooit heeft kunnen bedenken. Ze vindt het bovenal ontzettend frustrerend dat grote bedrijven zoveel geld krijgen, terwijl kleine horeca ondernemers 100% dicht moeten maar niet 100% vergoed krijgen. Ze is er overigens vast van overtuigd dat Bax overleeft, maar dan moet het café wel rond mei wel open.

Felix Heuwinkel, bedrijfsleider van café Zurich op het Mercatorplein in De Baarsjes: “Het is wel weer een domper dat dit gebeurt, en een tik in het gezicht dat het terras niet open mag. We hadden gehoopt om ergens midden april open te gaan. Misschien zelfs al eerder.” Zurich is wel open voor take away en delivery. “Dat doen we om toch nog wat te verdienen. Maar je wilt helemaal open zijn en doen wat je leuk vindt en dat kan nu niet.”

De vooruitzichten zijn onduidelijk. Heuwinkel: “Als je leest dat er getest wordt met festivals en dat er bij voetbalwedstrijden publiek mag komen – met alle respect hoor, ik vind het goed dat dit gebeurt – dan is het wel teleurstellend en jammer dat er niets over de horeca gezegd kan worden. Maar we maken er het beste van. Zo houden we het hoofd omhoog en blijven we positief denken.”

DeWestkrant