Hugo 23 grossiert in tv-commercials en (buurt)kunst

David de Winter (zwarte trui) en Menno Koop van Hugo 23. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

De nieuwste galerie van West zit in Westerpark. In februari gaat ‘de Billenman’ er exposeren. Maar eerst zal fotograaf Govert Driessen zijn werk tonen. Zijn tentoonstelling ‘Half werk’ is zaterdag 9 december voor het eerst te zien bij Hugo 23.

“Come in we are dope”, hangt er bij de deur van Hugo 23, een nieuwe zaak aan de Tweede Hugo de Grootstraat 23. Ik moest gniffelen om deze woorden. De tekst heeft iets stouts, straalt zelfvertrouwen uit en belooft iets spannends. Even stond ik te twijfelen of ik vandaag naar binnen zou gaan, maar deze woorden trekken me over de drempel. Dat de eigenaren van het bedrijf, David de Winter en Menno Koop, uit de reclame komen, is te merken. Ze weten als geen ander hoe je mensen moet verleiden.

Tv-commercials
De twee zijn gespecialiseerd in tv-commercials en online content. David is kunstschilder en regisseur, Menno is producer. Na jaren als freelance duo te hebben gewerkt voor klanten als Albert Heijn, KLM en KWF, besloten ze hun samenwerking voort te zetten in Hugo 23, een productiemaatschappij en galerie die in juni de deuren opende.

Floor Rieder
De eerste officiële creatie van hun productiemaatschappij is een tv-commercial en een mini-commercial voor het Liliane Fonds, gedraaid in Oeganda. David exposeert bij Hugo 23 zijn schilderijen onder het pseudoniem ‘Staaf’. Daarnaast is er kunst van anderen te zien. Illustratrice Floor Rieder beet in november het spits af. “Haar tentoonstelling was een groot succes”, zegt Menno. “Er zijn 101 kunstwerken verkocht.”

Govert Driessen
Inmiddels maken hij en David zich op voor de volgende expositie: ‘Half werk’ van documentaire- en portretfotograaf Govert Driessen, van zaterdag 9 december tot en zondag 17 december (11.00 – 17.00 uur). Om 16.00 uur is de presentatie van het bijbehorende boek.

Sterk conceptueel werk
“Govert woont in de buurt, op de Da Costakade. Hij kwam binnenlopen en vertelde over het project waar hij al acht jaar mee bezig was. Het leek hem wel wat om bij ons te exposeren. Wij zagen dat ook zitten. De foto’s in de serie ‘Half werk’ zijn sterk conceptueel. Dat sprak ons als reclamemakers heel erg aan.” Elke foto lijkt te bestaan uit twee foto’s die aan elkaar zijn geplakt, maar er zit een natuurlijke scheiding in het beeld. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit.

‘De Billenman’
Menno vertelt verder dat er in februari een expositie van Ravian Derrière op de agenda staat. “Wij bewonderen zijn werk en hebben hem zelf benaderd. Vandaag hoorde ik dat hij met ons wil samenwerken.” De kunstenaar staat te boek als ‘de Billenman’ en is vooral bekend van zijn schilderijen van achterwerken. “De catering voor de opening is ook al rond. De Febo, iets verderop, gaat de hapjes regelen. Ik heb er nu al zin in.”

K-pop
Menno woont zelf in Oud-West, David woont om de hoek. Ze zijn enthousiast over hun stek. De straat is divers en ‘een beetje gek’. Volgens hen valt er steeds weer iets nieuws te ontdekken. Momenteel is Davids dochter niet weg te slaan bij Sokollab, een lifestylewinkel voor liefhebbers van K-pop. Volgens Menno kloppen buurtbewoners geregeld aan. “Ze zijn van harte welkom voor een praatje. Misschien organiseren we nog een buurtborrel.”

Hein Stolle-stoel
Dat er in de buurt veel creatieve ondernemers zitten, komt de twee goed uit. “We waren op zoek naar een mooie stoel voor in de galerie”, zegt Menno. “Wat bleek? Een buurtbewoner gaat in april zijn eigen designlabel lanceren: Item Amsterdam. Hij heeft onder meer het recht gekregen om creaties van meubelontwerper Hein Stolle te maken. Onze ‘buurman’ doet dat in zijn eigen atelier. Wij verkopen een van zijn Hein Stolle-stoelen. De stoel is een eerbetoon aan architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. Het origineel staat in het Stedelijk.”

DeWestkrant