Huis kopen: zak geld mee

Ook op Funda zijn veel appartementen al verkocht onder voorbehoud.
Hoogstins2024

De huizenmarkt in Amsterdam-West is oververhit. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? De redactie van De Westkrant ging op huizenjacht.

Een huis bezichtigen dat op Funda staat, is nog helemaal niet zo makkelijk. Twee appartementjes die we in West vinden, zijn al ‘verkocht onder voorbehoud’, antwoorden de makelaars op de aanvraag voor bezichtiging. De derde keer hebben we gelukkig ‘beet’. Bij een tweekamerappartementje in de Vespuccistraat (59 m2, € 225.000) dat sinds vijf dagen op Funda staat, kunnen we langskomen.

Omdat het sinds 2003 de eerste keer is dat we weer een huis zoeken, vragen we de makelaar hoe het bezichtigen in zijn werk gaat. Want we hebben de indianenverhalen gehoord, over met z’n tienen ter plekke bieden en geen kans hebben om het huis nog een keer te zien. Maar dat valt mee. We zijn de enigen die op de afgesproken tijd zullen rondlopen, zo verzekert de makelaar ons. Om niet nog eens naast het net te vissen, adviseert ze ons een aankoopmakelaar te nemen. “Die weet dan wat er te koop is voordat een huis op Funda staat.”

Met z’n tienen zijn we niet, maar we hebben bij de bezichtiging wel gezelschap. Een aankoopmakelaar is ook aan het rondlopen met zijn klant. Het appartement is dan weliswaar in een van de mooiste straatjes van West, de afwerking is nogal basic: een douche met granito vloer en een redelijk nieuwe keuken met ingebouwde wokbrander. “En het toilet is apart”, prijst de verkoper aan. Die neemt overigens verder niet echt heel veel initiatief om het appartement te slijten.

We zijn niet echt verliefd, dus vragen we of we nog op herhaling kunnen. En dat mag twee dagen later. De stukken voor de verkoop, zoals de splitsingsakte en de vve-verslagen komen de volgende dag ter bestudering via een WeTransfer-bestandje.

Maar stel dat we het willen kopen, hoe werkt dat dan? Aan het einde van de week blijken alle biedingen binnen te moeten zijn.  Met eigen geld maak je daarmee de meeste kans, aldus de makelaar. Want wie meer betaalt dan de vraagprijs, maakt de meeste kans om het huis te krijgen. Gemiddeld worden huizen in De Baarsjes namelijk met € 10.000 overboden, maar banken financieren tegenwoordig niet meer dan de taxatiewaarde. Wie dus meer wil bieden dan de vraagprijs, moet zijn spaargeld dus meenemen.

 

DeWestkrant