Huurprijzen vrije sector dalen in West en Nieuw-West

J.P. Heijestraat in Oud-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Voor het eerst sinds lange tijd dalen de gemiddelde huurprijzen in Amsterdam voor woningen in de vrije sector. Woningplatform Pararius constateert in het afgelopen kwartaal een daling in onder meer West en Nieuw-West. Alleen in Noord en Oost moest meer worden betaald. 

Het aantal aangeboden huurappartementen in Amsterdam is flink toegenomen, aldus Pararius. Directeur Jasper de Groot vermoedt dat er een verband is met de uitbraak van corona, met minder expats die een woning huren en een forse daling van toeristen die overnachten in een Airbnb. 

De nieuwe aanwas van expats kwam volgens De Groot tot stilstand, waardoor woningen minder snel verhuurd konden worden. “Omdat ook de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen.”

Amsterdam is met 23,09 euro per vierkante meter per maand nog steeds de duurste Nederlandse stad om in te wonen. In West kost een appartement voor nieuwe huurders gemiddeld 24,13 euro per m2. Dat is bijna evenveel als in Zuid (24,20) en Centrum (24,74). In Nieuw-West is het gemiddelde 18,70 euro per m2. Hier meer resultaten van het onderzoek door Pararius.