Iedereen heeft het naar zijn zin bij De Tuin van Bret

Wethouder Eric van den Burg knipt een lint door bij De Tuin van Bret. (foto: Lauren Booster)
Hoogstins2024

De tuin van Bret bij station Sloterdijk ging donderdag officieel open. Een ‘gekke’ plek eigenlijk, waar van alles gebeurt. Er wordt wijn verbouwd, geschilderd en ontworpen. Lauren Booster ging kijken.

De trossen druiven in de Tuin van Bret bij station Sloterdijk zijn al bijna klaar voor de eerste oogst. Het groen vormt een mooi contrast met de felrode paviljoenen, bestaande uit zeecontainers. De Tuin van Bret is ‘het eerste circulaire, ambachtelijke bedrijventerrein met wijngaard’, waar creatieve ondernemers zich hebben verenigd.

Hoort De Tuin van Bret bij Bret, het café tegenover het station? Ja. Thomas Boonstoppel van Bret. heeft organiseerde onder andere de opening en is een van de initiatiefnemers van De Tuin van Bret.

Donderdag opende wethouder Eric van der Burg de tuin. Terwijl salsasaus-expert El Jefe heerlijke hapjes met eigengemaakte salsasaus uitdeelt, is wethouder Van der Burg vol lof over het duurzame dorp. ‘Het is toch prachtig dat projecten als de Tuin van Bret een kans krijgen in Sloterdijk. Laten we hier vooral gekke dingen blijven doen.’

Heerlijke hapjes van El Jefe (foto: Lauren Booster)

De Tuin van Bret werd ceremonieel geopend met het doorknippen van meerdere linten die waren vastgeknoopt aan de top van de Kerk van Bret. ‘Anders hadden we de Tuin van Bret geopend door een fles wijn kapot te slaan tegen één van de paviljoenen, maar dat is niet zo duurzaam,’ zegt initiatiefnemer Anthon Fasel terwijl de wethouder naar boven klimt.

Wouter Valkenier is hoofdarchitect van de Tuin van Bret. Hij heeft er ook zijn studio gevestigd. ‘Ik ben hartstikke trots. Iedereen heeft het naar zijn zin en het begint echt als een dorpje te werken, zoals we het bedacht hebben,’ zegt Wouter. ‘Het lijkt echt te gaan lukken om het ontwerp van het Stationsplein, met veel groen en de menselijke maat, door te zetten.’

Terwijl een jazz-band op de achtergrond speelt, kunnen bezoekers tijdens de opening onder het genot van een ‘blowtorched’ steak, een (vega)burger en andere lekkere hapjes aan verschillende activiteiten deelnemen, zoals aan een ‘verhit’ experiment in het PIT lab, waar het gezonde werken centraal staat.

(foto: Lauren Booster)

Je kunt er ook naar een schildercursus van Sanne van der Horst en Amber de Bruijne van studio Hollandse School. Deelnemers leren schilderen in de stijl van verschillende kunststromingen. De cursus is midden in de Amsterdamse Stadswijngaard van Bret, waar 750 wijnstokken staan. De wijnstokken worden geleased door wijnliefhebbers, die na de oogst hun eigen wijn mee naar huis nemen.

Yvonne Modderman is samen met Jeroen van der Voort initiatiefnemer van de wijngaard. ‘Eind 2015 is het idee voor een wijngaard ontstaan en toen zijn we gaan kijken of het hier zou lukken,’ vertelt Yvonne. ‘Vorig jaar mei zijn we hier gaan planten en je ziet het resultaat.’

Wethouder Eric van der Burg bij de opening van de Tuin van Bret (foto: Lauren Booster)

In oktober is er een belangrijk moment, want dan gaan ze voor het eerst oogsten. Er zijn 70 mensen die deelnemen aan dit project en ongeveer de helft is intensief betrokken. Met z’n allen zitten ze in een WhatsApp-groep, zodat ze kunnen afspreken wanneer ze bij elkaar komen om te werken in de wijngaard. Verder geven ze wijncursussen en binnenkort gaan ze met ingekochte druiven leren hoe ze wijn moeten maken.

Een leuk detail: Modderman is afgelopen zaterdag in de wijngaard getrouwd. Wie weet leent de Tuin van Bret zich in de toekomst ook als trouwlocatie? ‘Ja, wie weet! We hebben natuurlijk al onze eigen kerk.”

In totaal staan er vijf paviljoens die gebruikt worden door ondernemers: het PIT Lab van Karin Dorrepaal en Saskia Oranje van DOOR architecten, een Upcycle University, de Kerk van Bret van Anthon Fasel en Yvonne Modderman, Studio Poelmann van meubeldesigner Michiel Poelman en Studio Valkenier van Wouter Valkenier. Tussen het PIT Lab en Studio Valkenier is nog een lege plek over, waar Studio Hollandse School een eigen paviljoen krijgt, waar teken- en schildercursussen gegeven worden en vergaderruimtes gehuurd kunnen worden. Ook het kantoor van Bret, het café pal naast station Sloterdijk komt daar. Maar daarmee is de Tuin van Bret nog niet af: het team zit vol ideeën en wil graag uitbreiden.