‘Ik wil dat mensen zich sterker voelen en blij’

Wat kun je doen voor mensen in armoede?

Annet Bos. (Foto Vrijwilligers Centrale Amsterdam)
Hoogstins2024
Annet Bos is in 2008 een organisatie gestart: Foor El-qaar. Met deze naam wilde ze duidelijk maken dat de organisatie er voor iedereen is. Foor El-qaar is een wisselende groep vrijwilligers die bewoners helpt die het moeilijk hebben in West.  Dat doen ze met lunches, kookworkshops en het uitdelen van voedselpakketten. Op deze manier dragen ze bij aan de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. En dat is iets waar Annet zelf ervaring mee heeft.
Armoede
“Als je arm bent, voel je je snel schuldig, je denkt dat je niet goed genoeg bent. Armoede zorgt ervoor dat je mensen niet makkelijk vertrouwt, je zondert je af. Je voelt je niet gewenst. Als je in armoede opgegroeid bent, neem je zonder dat je het wil dingen over in je eigen opvoeding. Ik heb zelf een verleden van armoede en mishandeling. Ik heb mijn kinderen van kleins af aan gewaarschuwd voor mensen die niet goed voor je zijn. Daarmee heb ik ze angstig gemaakt. Generationele armoede werkt drie generaties door.”
Verbinden
De vrijwilligers die zich bij Annet melden, willen graag een stap verder zetten, weer aan het werk gaan, zich ontwikkelen. Eerst zet ze dan samen met hen een activiteit op in de buurt. Toneelles geven, een kookcursus, een lunch in een buurthuis, een restaurant voor kinderen, een modeshow.  En zodra het draait, laat ze de plek los en gaat de vrijwilliger zelfstandig verder. “Als je samen een activiteit start, kun je elkaar helpen. Ik verbind mensen aan elkaar. Ik wil dat mensen zich sterker voelen en blij.”
Blije gezichten
In de Maand van de Verbinding organiseerde Annet vijf avonden over diverse thema’s zoals spijkerjassen pimpen, koken, dialoog, planten verzorgen en toneelles. “Tijdens die activiteiten praat ik met de mensen, ik observeer en vraag me af wat iemand nodig heeft. Dan probeer ik een goed advies te geven. Zo heb ik laatst een buurvrouw die bijna niemand meer ziet en die goed is in tekenen, verteld over het Vrouwencentrum. Nu geeft ze daar tekenles en heeft ze weer contact met mensen.”
“Het mooie van dit werk is dat je mensen ziet groeien. De blije gezichten zorgen ervoor dat ik door kan gaan met mijn leven. Het is een manier om om te gaan met mijn eigen trauma’s.”
Wil jij ook helpen?
Wil jij je ook inzetten voor mensen in armoede? Er zijn vele initiatieven zoals die van Annet waar je een verschil kunt maken.
• Bekijk de vacaturebank van VCA: https://www.vca.nu/vrijwilligers-vacatures/ en filteren bij Thema op Armoedebestrijding en bij Stadsdeel op West
• Of maak een afspraak met bemiddelaar Niels Diepstraten in Oud West, Bos en Lommer of Westerpark viahttps://www.vca.nu/bemiddelingsafspraak/.
DeWestkrant