Verknocht aan de Slatuinen in De Baarsjes: Pieter Nieuwkamp (1928-2023)

Hij was een van de oprichters van Natuurtuin Slatuinen in De Baarsjes. Pieter Nieuwkamp is op 17 juli overleden op 95-jarige leeftijd. Nieuwkamp zette zich vanaf eind jarig tachtig van de vorige eeuw op energieke wijze in voor de tuin, zo stelt de stichting Natuurtuin Slatuinen in een in memoriam. Hij was verknocht aan de buurt.

Nieuwkamp maakte zich sterk voor het behoud van het historische aanzien van de Slatuinenweg, waar hij vanaf 1937 woonde. Hij voerde actie en zorgde voor draagvlak toen het karakter van de buurt door megalomane nieuwbouwplannen verloren dreigde te gaan, aldus de stichting.

Pieter Nieuwkamp werkte lang in een alternatief circuit van links-ideële drukkerijen. Zonder er een opleiding voor te hebben gevolgd, specialiseerde hij zich in het bindersvak. Hij werkte uitsluitend voor actiegroepen en buurthuizen, niet voor commerciële partijen. 

Aan Natuurtuin Slatuinen is Pieter Nieuwkamp tot op het allerlaatst verbonden gebleven. Medio 2016 meende hij dat zijn tijd was gekomen om met ‘vrijwilligerspensioen’ te gaan, maar dat hield hij niet lang vol. Afgezien van een kort intermezzo is hij eigenlijk nooit weggeweest en bleef hij voor de tuin allerlei klussen doen. 

DeWestkrant