Karin Nooij, vrijwilliger speeltuin: ‘Als alleenstaande ouder komt alles op jou aan’ 

Foto Aline van de Watering
Hoogstins2024

Karin Nooij (38) is vrijwilliger bij speeltuin en ‘buur-thuis’ De Gibraltar in Bos en Lommer. Ze maakt schoon en staat achter de bar, maar denkt ook graag mee. Het nieuwste idee is: Kids & Coffee, een speel- én kletsmoment voor kinderen en ouders. “Ik wil graag van betekenis zijn voor de buurt.” Nieuwe aflevering van de serie Mijn West. 

Vrijwilliger in West
“Na de scheiding van de moeder van mijn twee kinderen Stella (2) en Tobias (7) was ik werkloos en fulltime moeder. Ik zocht perspectief, een reden om op te staan en op tijd ergens te moeten zijn. Ik wilde vrijwilliger worden omdat ik graag van betekenis wil zijn voor de buurt en me daar tegelijkertijd zelf beter door te voelen. Een andere vereiste was dat ik mijn dochter Stella mee kon nemen. Zo kwam ik bij De Gibraltar terecht.”

Inclusieve speeltuin
“De Gibraltar is een plek waar iedereen welkom is, ook kinderen met een mentale- of fysieke handicap. In de hevigste coronatijd was de speeltuin exclusief open voor kinderen met een beperking. Ouders konden zich daarvoor inschrijven. Het was een groot succes. Op de maandag wil ik een moment gaan realiseren voor kinderen én ouders. Het idee leeft om alleenstaande ouders hierbij te betrekken. Die hebben andere dingen aan hun hoofd dan ouders met partner, en hebben behoefte aan andere gesprekken. Als alleenstaande ouder komt alles op jou aan, het is werkelijk een marathon. Veel mensen hebben daarvan geen idee.”

Koffie to go
“Op de Van Hallstraat ter hoogte van het Van Beuningenplein zit sinds kort een nieuw koffiezaakje: Ao Bar. Mijn zoon heeft er om de hoek knutselles, en ik heb dan een uur te overbruggen. Ik vind het stoer en gewaagd dat ondernemers in tijden van corona een nieuwe zaak openen, bovendien op een goede en dus geen goedkope locatie. Het is een warm bad als je binnenkomt, je komt er niet alleen voor een koffie, maar ook voor een praatje.”

Ao Bar in de Van Hallstraat. (Foto Aline van de Watering)

Met de kids
“Het is een stukje fietsen, maar in De Bretten zit natuurspeeltuin Spieringhorn. Er is een héle hoge schommel, klim-totempalen en een vlotje. Als je daar heen gaat, zit je gelijk in de bossen. Heerlijk.”

Mooi om te zien
“In het Westerpark is er tussen de Buurtboerderij en begraafplaats St. Barbara een weiland waar schapen grazen. Midden in Amsterdam! Spectaculair. Op de Anna van Saksenbrug vlakbij de speeltuin aan de Willem de Zwijgerlaan staan in de zomer mooie bloemen, met de Rijpgracht en de woonbootjes erbij is dat een mooi gezicht.”

De weilanden tussen St. Barbara en de Buurtboerderij. (Foto Richard Mooyman)

Niet zelf koken
“Naast de kleine Albert Heijn op de Bos en Lommerweg zit een fantastische Indonesische toko: Solo Asli. De rendang is er goed, maar ook de pittige boerenkool. Net even anders dan de Hollandse stamppot, boerenkool zoals je het nog nooit gegeten hebt. Maar ook de frietjes van Zwagers langs de Hoofdweg zijn favoriet.”

DeWestkrant