Safran Deli kan je kerst redden

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Safran Deli in De Baarsjes is je redding als je pas met kerst ontdekt dat je te weinig tapenades of cadeaus in huis hebt gehaald.

De Avondmarkt aan De Wittenkade is altijd open wanneer je deze supermarkt deluxe het hardst nodig hebt: ’s avonds laat en tijdens de feestdagen. Sterk Amsterdam in de De Clercqstraat is ook zo’n steengoed adres waar je zelden voor een dichte deur staat. Met de kerstdagen staat er nóg een deur van een smakelijke zaak wagenwijd voor je open: Safran Deli op de Postjesweg.

Trommels met Italiaanse koekjes
Bij deze zaak in De Baarsjes kun je broodjes met geitenkaas, gegrilde groenten, hete kip en pikante grilworst afhalen of laten bezorgen. Daarnaast is er harira, de traditionele Marokkaanse soep, en zijn er pasteitjes gevuld met kip en noten (briwat’s). Voor bij de koffie of thee valt er ook zat te kiezen. Portugese roomtaartjes bijvoorbeeld. Met een beetje geluk liggen er ook verse roomtruffels, gedroogde vijgen en dadels met walnoten in de taartvitrine. In ieder geval vind je in de schappen, naast de zakken met pasta, diverse zoetigheden, zoals trommels met Italiaanse koekjes en zakjes Belgische chocola.

Rode klei uit Marrakech
Minstens zo geschikt als cadeau zijn de schoonheidsproducten die hier worden verkocht, stuk voor stuk ‘organic and with real oils’. Scoor bijvoorbeeld een bodymilk met arganolie en de geur van oranjebloesem of, zoals ik deed, een potje voor een masker van rode klei uit Marrakech. 15 tot 20 minuten laten intrekken, afspoelen met water en je huid glanst erop los – althans dat belooft de verpakking.

Tapamix tapenade
Behalve dit potje met klei koop ik een van de tapenades uit eigen keuken. Volgens buurtbewoners zijn die erg goed. Op aanraden van de verkoopster laat ik een bakje met tapamix tapenade vullen (1,95 euro voor 100 gram). Als ik thuiskom, merk ik dat deze mix van olijven en noten lekker pittig is. Hartstikke handig, zo’n dip. Nog een paar andere  erbij, plus verse olijven en flatbread en kláár is je borrelplank.