Imane Valk regelt watertap voor Plein ‘40-‘45

Imane Valk bij 'haar' watertap. Beeld: Stadsdeel Nieuw-West.
Hoogstins2024

Sommige kinderen wachten niet tot volwassenen wat bedenken, maar komen zelf in actie. Imane Valk uit Nieuw-West, Amsterdammertje van het Jaar 2021, is zo iemand.

Toen Imane Valk weer eens langs Plein ’40-’45 in Nieuw-West liep, viel haar iets op. “Er komen op Plein ’40-’45 veel mensen om te winkelen, te spelen bij Bleiland of voor activiteiten in de kas. Het viel me op dat zo’n groot en centraal plein geen watertappunt had, terwijl je dat op andere centrale plekken wel ziet, zoals in het Gerbrandypark. Vooral in de zomer is dat wel nodig, als het warm is.”

Goed voor het milieu
De tiener uit Slotermeer besloot in actie te komen en diende vorig jaar via het buurtbudget een plan in voor een watertappunt naast de Kas op het plein. Haar plan scoorde flink wat stemmen van buurtbewoners en sinds kort staat er een watertap op het plein. “Ik ben blij dat het er nu is, en weet zeker dat het vaak gebruikt zal worden. Bovendien helpt het watertappunt tegen plastic afval. “In plaats van elke keer een plastic flesje water te kopen, kun je je flesje nu gewoon bijvullen. Goed voor het milieu en een schone buurt.”

Internationaal kunstwerk
Vanaf nu kunnen bewoners dus makkelijk water drinken als ze op het plein zijn. Of hun handen wassen. Vandaag is dat extra welkom. Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen bewoners mee schilderen met het ‘unieke en internationale kunstwerk’ dat op het plein komt. We schreven er al eerder over.

Amsterdammertje van het Jaar 2021
Komt de naam Imane Valk je bekend voor, dat kan dat kloppen. Zo jong als ze is, heeft al heel wat bereikt. Zo werd ze vorig jaar gekroond tot Amsterdammertje van het Jaar 2021 voor haar inspanningen op het gebied van jongerenparticipatie. Ze was toen pas twaalf. Haar droom is om premier te worden. In dit artikel ligt ze haar ambities toe.

DeWestkrant