Issrae (17) werkt al jaren in de supermarkt: ‘Leuk om met mensen te praten’

(Foto Renee Burger)
Hoogstins2024

Issrae el Morabet begon al met werken toen ze veertien was. Ze ging vakkenvullen in de supermarkt waar ze al van kleins af aan boodschappen doet. Nu is ze zeventien jaar en werkt ze samen met haar zus en broertje in de Albert Heijn in de Van Limburg Stirumstraat. “Ik vind het leuk om met mensen te praten.”

door Renée Burger

“Het was mijn eerste baantje. Ik was veertien en ik wilde gaan werken om geld te verdienen. Ik ben daar via mijn zus gekomen. Die werkte daar al. Het komt niet veel voor dat iemand op haar veertiende al gaat werken, maar ik maakte niet meteen al heel veel uren. Bij de Albert Heijn mag je op je veertiende maar één dag in het weekend twee uurtjes werken. Ik vond het geweldig, maar ook jammer. Ik wilde meer werken.”

Meer uren
“Gelukkig veranderde dat naarmate ik ouder werd. Op mijn vijftiende mocht ik doordeweeks ook uren maken. Nu ik zeventien ben werk ik nóg vaker. Nu ben ik vijf dagen in de week te vinden in de Albert Heijn in de Van Limburg Stirumstraat. Ik heb het vakkenvullen gelukkig achter me kunnen laten. Dat was zwaar. Sinds ik zestien ben, sta ik achter de kassa. Ik zat echt te wachten op mijn verjaardag, zodat ik kon stoppen met het sjouwen van die karren.”

Gezellig
“De eerste keer dat ik achter de kassa stond, was ik best zenuwachtig. Er stond meteen een lange rij. Nu vind ik het juist heel leuk om te doen. Ik vind het leuk om met mensen te praten. Sommige klanten komen echt met een gezellige vibe naar je toe. Mijn collega’s zijn ook heel gezellig. We kunnen altijd samen lachen. De meeste collega’s zijn een paar jaartjes ouder, maar dat vind ik helemaal niet erg. Als je een leuk team hebt, wordt het werken automatisch ook leuker.”

Stamboom
“Naast mijn zus werkt ook mijn broertje in deze Albert Heijn. Op het moment dat ik hier ging werken, wilde hij ook komen. Als hij tijdens het werken een vraag heeft, komt hij naar één van zijn zussen toe om wat te vragen. Dat is wel grappig. Op mijn werk worden er altijd grapjes gemaakt over dat onze hele familiestamboom hier met elkaar werkt.”

Lachen
“Ik voel me helemaal op mijn plek hier. In het begin voelde het nog best wel raar om hier te werken. Dit is de supermarkt waar ik vroeger altijd boodschappen kwam doen. Ik werk hier omdat ik het sociale contact met mensen leuk vind. Ik praat veel met klanten en weet van sommige vaste klanten zelfs welk merk sigaretten ze willen. Ik geef ze het dan al voordat ze het aan mij hoeven te vragen. Er wordt dan altijd gelachen. Maar mijn voornaamste reden om te werken is om geld te verdienen. Ik spaar voor autorijlessen en hoop zo snel mogelijk mijn rijbewijs te behalen.”

Uitdaging
“Inmiddels zit ik in mijn laatste jaar van de middelbare school. Volgend jaar ga ik studeren. Ik weet alleen nog niet zeker wat. Iets dat ik wel weet is dat ik voor mijn 19e verjaardag wel een andere baan wil hebben. Ik denk iets in de horeca. Een nieuwe uitdaging.”

DeWestkrant