Twee maanden nadat Tamariya in Oud-West openging, is de Japanse bakkerij alweer dicht en wordt de zaak een restaurant. Ondertussen kun je voor Japanse baksels terecht bij een nieuwkomer bij Westerpark: Bini Bakery.
Tamariya aan de Overtoom 255H ging op 9 juli open en werd al snel een hit. Japanse moeders met kinderen en Engelstalige twintigers stonden er in de rij voor donuts van rijstmeel, waaronder een vegan exemplaar met biologische citroensaus, gedroogde citroen en muntblaadjes.
&Japonism
Op 14 september gingen de donuts voor het laatst over de toonbank. Kort daarna begon de transformatie: Tamariya zal binnenkort opengaan als &Japonism. Dit café-restaurant zal draaien om rijst en matcha, het razendpopulaire Japanse poedertje van groene thee.
Foodcultuur
De eigenaren doen dit omdat Japan meer ‘delicousness’ in huis heeft dan donuts alleen. Ze willen klanten kennis laten maken met andere culinaire creaties en de cultuur eromheen, zoals de rijstcultuur, gebruiken rond matcha, sake- en theegerei en kleding. &Japonism zal open zijn voor ontbijt, borrels en diner. Op zondag 5 oktober begon de Taste Japan Week bij de zaak.
Bini Bakery
Verderop, in de Haarlemmerstraat 111, zit Bini Bakery. Deze minimalistisch ingerichte zaak verkoopt sinds 7 september tiramisu, Japanse sandwiches (sando’s) en mochi donuts. Bij deze donuts heeft de bakker de bereidingswijze van mochi, Japanse rijstcakejes, losgelaten op het klassieke donutrecept.
Filipijnse smaken
Anders dan bij gewone exemplaren zijn deze donuts een soort armband van hapklare bolletjes die iets chewy zijn, een beetje toffeeachtig. Ze worden in een ruimte onderin de zaak gemaakt en zijn er in uiteenlopende Aziatische smaken, zoals ube en kalamansi (Filipijnen) en pandan (Indonesië).
Sando steak frites
Verder is er tiramisu in smaken als matcha en black sesame. Van de sando’s zijn er zowel zoete als hartige versies. Een favoriet van de verkoopster is de sandwich met steak frites. Bij deze royaal belegde sando zit een zakje frietchips die je ertussen kunt doen.