Kunstenaar Teun Castelein duikt in de Bellamybuurt 

Acht voorstellen voor kunstwerken na gesprekken met buurtbewoners

Hoogstins2024

Beeldend kunstenaar Teun Castelein deed onderzoek naar de kwaliteit van leven in de Bellamybuurt in Oud-West. Hij deelt nu zijn bevindingen via een tentoonstelling in de publieke vensters van het Bellamy Kabinet. Hij stelt acht kunstwerken voor na gesprekken met mensen in de buurt. Buurtbewoners kunnen stemmen op hun favoriete voorstel, waaronder een altaar voor de panda, een buurt-bubbelbad, groene totems en een entreepoort voor de markt. 

In vergelijking met menig land op de wereld lijkt het wonen in de Bellamybuurt romantisch en ideaal. Beter kan niet, dacht beeldend kunstenaar Teun Castelein. Het ligt natuurlijk genuanceerder, bleek toen hij inzoomde.

Hij concludeerde vier punten van zorg (of irritatie!): de aangeharktheid in de buurt, eenzaamheid, een behoefte aan groen en het waarderen van de ander. Op frivole en fabuleuze wijze legt Teun kwetsbaarheden op tafel die bijdragen aan (zelf)reflectie. Zijn toegankelijke voorstellen maken dat je uitgenodigd wordt naar de omgeving te kijken, deze te waarderen en te dromen. En als het lukt een door het publiek gekozen voorstel gehonoreerd te krijgen zal het daadwerkelijk mensen bij elkaar brengen of individuen verheugen.

Het Bellamy Kabinet maakt per jaar vier tentoonstellingen in de straat, waarbij hedendaagse kunst ongevraagd gesprek aangaat met voorbijgangers. Het probeert te inspireren, vragen te stellen, kansen te bieden.

Mini-golfbaan of bedevaart-sculptuur
Amsterdam stelt met haar 750e verjaardag haar bewoners de vraag: wat wens je voor de stad. Ze biedt een kans om financiële steun te krijgen voor bijvoorbeeld een kunstwerk in de publieke ruimte. Daarom bedacht Teun de vorm om met- en door de buurt te reflecteren door acht voorstellen te doen die ingaan op zijn bevindingen. Bijvoorbeeld een openbare mini-golfbaan aanbrengen om het samen spelen te stimuleren, of het benadrukken van het waarderen van het excentrieke door een bedevaart-sculptuur de buurt te laten markeren.

Meer weten over de voorstellen? Vul binnen vijf minuten anoniem de bijgaande enquête in, stem hiermee op een favoriet voorstel. Meer informatie: https://bellamykabinet.nl/nu-te-zien

Kom op zondag 5 november 12:00 uur naar Huis van de Wijk de Havelaar in Oud-West voor een wandeling langs de vensters met de kunstenaar en buurtbewoners. Beter Bellamy is te zien tot 3 december, stemmen kan tot 20 november.

DeWestkrant