Maison Champenoise bakt hartige taartjes uit de Champagnestreek

En … de champagne komt eraan

Thomas en Lema, de eigenaren van Maison Champenoise. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024
Met Maison Champenoise in Westerpark willen Thomas en Lema ons kennis laten maken met de smaak van hun geboortestreek: de Champagne. Daarvoor zetten ze pâté champenois in. Wat Patricia van dit saucijzenbroodje 2.0’ vindt, lees je hier.

Dat de Fransen excelleren in zoetigheden is zo klaar als een klontje. Ga maar eens naar een van deze drie Franse smaakmakers in West, waaronder Chez Rosie in de Kinkerstraat. Wat ze ook bakt – soesjes, tarte au chocolat, polentacake met citroen – het is altijd oh là là. Qua hartig bakwerk kunnen haar landgenoten er ook wat van. Bij twijfel adviseer ik je om Maison Champenoise te bezoeken, Tweede Hugo de Grootstraat 12H in Westerpark.

Streekspecialiteit
De zaak in het pand waar voorheen even AmsterdamDonuts zat, ging op 10 juli open. Het is het eerste bedrijf van Thomas en Lema, twee twintigers uit Reims die al 17 jaar vrienden zijn. Om Amsterdammers kennis te laten maken met de smaak van hun regio, de Champagnestreek, zetten zij een verleidelijk middel in: pâté champenois.

Saucijzenbroodje 2.0
Ze hebben het over ‘een hartig Frans taartje’. Ik noem het een saucijzenbroodje 2.0. “Je eet het met vrienden of met familie, bij voorkeur met een glas champagne erbij”, zegt Thomas. “We doen alles zelf, in de keuken achterin”, vult Lema aan. En dat is een behoorlijke klus, schat ik in.

Vlees van de Lindenhoff
Voor pâté champenois, ook bekend als pâté-croûte champenois, heb je deeg en een vulling nodig. Thomas en Lema maken drie verschillende: kip gemarineerd in karnemelk (6 uur), dragon, grove mosterd en 12 maanden gerijpte Amsterdamse kaas, plus een vegetarische vulling met gegrilde aubergine en courgette, tomaat, knoflook, tijm, geitenkaas en olijfolie. The Classic vullen ze met kalfs- en varkensvlees, knoflook, sjalotten en peterselie. Dit vlees, dat van de Lindenhoff komt, marineren ze maar liefst 24 uur in witte wijn.

Eenpersoonslunch
Je kunt de taartjes in hun zaak opeten of ophalen (12 euro per stuk). Eén taartje is genoeg voor een eenpersoonslunch. Ik laat Lema er twee inpakken voor vanavond. Straks nog even zelf een stevige salade erbij maken. Met zaken als Maison Champenoise in de buurt is het een eitje om een diner bij elkaar te scharrelen.

Champagne
“Vanaf september gaan we ook exemplaren voor meerdere personen aanbieden”, vertelt Thomas. “Deze taarten zijn ideaal voor een huwelijksfeest of ander event. Behalve particulieren willen we ook graag bedrijven als klant.” Ondertussen hebben de twee al een vergunning aangevraagd om champagne te mogen aanbieden. Lema: “Champagne mag niet ontbreken in onze zaak. Het is dé drank uit onze regio.”

Behoorlijk sappig
Ik ga een beetje hyper naar huis; ik heb acuut zin om weer eens naar de Champagnestreek te rijden – zo’n vier uur en je bent in de hemel. Het leven kan soms zo eenvoudig zijn, en behoorlijk sappig. Dát merken we als we in de saucijzenbroodjes 2.0 happen.

AVG’tje
Tussen de flinterdunne lapjes deeg zit flink wat optimaal bereide kip en vlees. De versie met kip is delicaat gekruid, het exemplaar met kalfs- en varkensvlees is krachtiger van smaak. Mijn hoofd tolt van de gekmakend lekkere smaak van in wijn gedrenkt vlees. “Dat deeg is helemaal niet nodig”, oordeelt mijn vriend. “Zonder deeg zou ik het ook eten. Wat aardappels en groente erbij; je kunt er makkelijk een AVG’tje van maken.”

Het aanbod van Maison Champenoise. (Foto Patricia Jacob).