Aanhoudingen na antihomo-flyers

Hoogstins2024

-UPDATE- De politie heeft drie mannen aangehouden in verband met het verspreiden van tegen homo’s gerichte folders in West en Nieuw-West. Het gaat om een 39-jarige inwoner van Rotterdam en twee 29-jarige inwoners van Den Haag. De drie meldden zich donderdagochtend met hun advocaat op het bureau Meer en Vaart, nadat de politie hen op het spoor was gekomen dankzij camerabeelden.

De mannen hebben bekend dat zij de flyer hebben gemaakt en verspreid. ’Daarmee hadden zij naar eigen zeggen de bedoeling om een discussie te ontketenen’, aldus de politie. Ze hebben volgens de politie ook gezegd dat zij Amsterdam hebben uitgekozen voor de folders omdat dit volgens hen ‘homohoofdstad’ is. De wijken zouden willekeurig op postcode zijn uitgekozen. De drie zijn na verhoor heengezonden.

Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar de strafbaarheid van de flyer. De folders zorgden voor veel verontwaardiging. Bijna tweehonderd Amsterdammers deden melding bij de politie. Verder deden stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester van West en Achmed Baâdoud van Nieuw-West aangifte.

In de folder wordt gesteld dat homoseksualiteit verboden is volgens het jodendom, christendom en de islam. Ook wordt gesuggereerd dat veel homoseksuele ouders zich schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen.