Stage voor tandarts uit Aleppo

Tandartsen Yaser Al Mohamad (rechts) en Olivier Melman
Hoogstins2024

De Syrische tandarts Yaser al Mohamad (28) loopt stage bij de tandartsenpraktijk Borgerstraat in de Kinkerbuurt. Dit in het kader van het project Stagestraat Hallenkwartier. Twee jaar geleden had Al Mohamad nog een praktijk in Aleppo. In eerste instantie was het plan in Istanbul een praktijk te beginnen, maar dat kon niet vanwege de regels in Turkije.

“Ik houd heel erg van mijn werk, maar door de taal kan ik het hier niet doen.” Gelukkig is het niveau van het tandartsenberoep in Nederland en in Syrië gelijk, vertelt Yaser. “Maar ik moet wel de termen weten in het Nederlands en uiteraard kunnen communiceren met patiënten”, vertelt hij in het Engels. Via asielzoekerscentra in onder andere Ter Apel, Arnhem en Den Helder kwam hij in Amsterdam terecht. Hij vond het in de tussentijd vreselijk dat hij niet kon werken. “Ik wil zo graag weer iets doen met mijn beroep. Ik ben dus heel blij dat ik hier mag zijn.”

De stage bestaat uit meekijken met de patiënten van Olivier Melman van de praktijk in de Borgerstraat, zodat hij op die manier de termen in het Nederlands oppikt. Melman zelf vindt het fijn dat hij Yaser op deze manier op weg kan helpen om een bestaan op te bouwen in Nederland.

Het jonge gezin woont nu in de buurt van station Lelylaan. Al Mohamad’s vrouw is sinds twee maanden over, met hun dochter van negen maanden. Yaser was er niet bij toen ze geboren werd. Hij zat toen al in Nederland, zijn vrouw nog in Istanbul.

Het is de bedoeling dat de stage nog zes maanden duurt. In de tussentijd volgt Yaser een opleiding Nederlands aan de UvA, tot hij het gewenste niveau heeft om toegelaten te worden tot de universiteit om de voor Nederland benodigde papieren te halen om zijn beroep uit te oefenen.

Ook een stage of een stagiair? www.stagestraat.nl

DeWestkrant