Marokkaans ontbijten bij Le Souq in Bos en Lommer

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Op de Bos en Lommerweg zit een mini-warenhuis in Mocro-stijl. Sinds een tijdje kun je er in een van de sfeervolle hoekjes ontbijten als een Marokkaan.

Zodra je de drempel van Le Souq overstapt, waan je je in een gigantische schatkist. Kruiden, lederwaren, sieraden, potten, pannen, kleding, levensmiddelen. Alles wat je op een markt in Marokko zou kunnen begeren, vind je hier. Hoe bijzonder deze zaak op de Bos en Lommerweg is, ontdekte ik al in 2021. Maar sinds die tijd is dit mini-warenhuis in Mocro-stijl van een HEMA uitgedijd tot een Bijenkorf. Méér ruimte, méér spullen en, vooral méér eten.

Sfeer
Op de Facebook-pagina van RestoTips Amsterdam raakten ze maar niet uitgesproken over het Marokkaanse ontbijt dat je hier kunt eten. “Heerlijk om zo te ontbijten.” “Het wordt opgediend zoals ik het ken van Marokko.” En over de sfeer: “Voor zover ik weet, is er in geen enkele stad een winkel waarbij je zo sterk het gevoel hebt dat je in Marokko bent.”

Citroenboompje
Het interieur van Le Souq is fraai. Kleden op de vloer, gekleurde kussens, ronde houten tafeltjes, lage hangbanken, rieten hoedjes aan de muur, her en der grote planten en zelfs een citroenboompje. Terwijl je er theedrinkt met koekjes uit eigen oven, heb je zicht op het assortiment van de zaak. Op een van die relaxplekken kun je je tegoed doen aan verschillende ontbijtjes. “Het kan al sinds een jaar, maar nog niet iedereen weet dat”, zegt de eigenares.

La vache qui rit
Hoog tijd om dit grote nieuws bekender te maken! Je kunt immers nooit genoeg fijne ontbijt- of brunchplekjes op je radar hebben. Het Le Souq-ontbijt (9,90 euro) is er in twee versies: een zoete en een hartige versie. Het eerste ontbijt draait om harcha (griesmeelkoek), msemen (Marokkaanse pannenkoek), panbrood en baghrir (duizendgaten pannenkoek). Bij ontbijt nummer twee krijg je worst, olijven, kaas, La vache qui rit (smeerkaas) en kun je kiezen tussen twee spiegeleieren, roerei of omelet. Bij beide maaltijden krijg je jus d’orange en koffie of thee. Als extraatje kun je kaas, groenten, tonijn of khlii (gedroogd en gekruid rundvlees) laten aanrukken.

Tapasontbijt
Behalve deze twee ontbijtjes staat er nog een tapasontbijt op de kaart (17,50 euro). Er komt dan panbrood op tafel met daarbij vijf dips, zoals zoete aardappel, spinazie-tomaat en aubergine-pompoen. Wat een luxe is het toch dat bij ons in Amsterdam zo’n beetje de hele wereld om de hoek zit. En dat je voor een enkeltje Marrakech, Tétoutan of Fez slechts richting Bos en Lommer hoeft te fietsen.

DeWestkrant