Melanie van der Horst uit West wethouder

Dagelijks bestuurder Melanie van der Horst van stadsdeel West wordt wethouder in het nieuwe college van B en W. Van der Horst (D66) krijgt de portefeuille verkeer, vervoer, luchtkwaliteit, openbare ruimte en groen. Dat hebben PvdA, GroenLinks en D66 bekendgemaakt bij de presentatie van het nieuwe coalitie-akkoord.

Van der Horst (37) was in West onder meer portefeuillehouder voor bouwen en wonen, economie, ruimtelijke ordening, financiën, duurzaamheid, energietransitie en Westerpark. Op de site van D66 noemt ze het Mercatorplein als haar favoriete plek. “Dat is Amsterdam-West in al zijn diversiteit en je hebt er een oergezellige bakker.” 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart werd de PvdA met 9 zetels de grootste. GroenLinks behaalde 8 zetels en D66 7 zetels. De nieuwe coalitie gaat werken met negen wethouders. GroenLinks mag de voorzitters leveren in de stadsdelen West en Nieuw-West, zo heeft de coalitie bepaald.

Het akkoord werd woensdagochtend gepresenteerd in basisschool ’t Koggeschip in Nieuw-West. De coalitie wil onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen en vanaf 2024 betaald parkeren invoeren in een aantal gebieden waar dat nu nog gratis is, zoals in delen van Nieuw-West. Ook bepaalde parkeervergunningen worden duurder.