Nieuwe kok Vessel imponeert met Korean Fried Cauliflower

De nieuwe kok van Vessel: Freek Dekker.
Hoogstins2024

Patricia’s buurman Frans valt zowel voor het mokkagebak van Holtkamp als de friet van Doardi. Onlangs ging deze smulpaap uit zijn dak bij restaurant Vessel in Houthaven.

Frans is niet chagrijnig te krijgen. Weer of geen weer. Mijn buurman blijft vrolijk. Hij zwaait naar iedereen, babbelt er lollig op los en strooit met informatie. Elke keer als ik hem tegenkom heeft hij wel een tip voor me. Zijn culinaire suggesties heb ik al eerder voor jullie op een rijtje gezet.

Géén HEMA-taart
Gedwee volg ik zijn tips; logisch, mijn buurman weet waarover hij het heeft. Ik heb het namelijk over de man die als kind al zijn neus ophaalde voor HEMA-taart en krijste om echte patisserie – bij voorkeur van Holtkamp. Hij heeft een zwak voor de Franse keuken. Hoewel Indonesisch er af en toe ook wel ingaat. Snacken op z’n tijd vindt hij prima, maar dan wel bij zijn favoriete adres Doardi in de Van Limburg Stirumstraat. Laat dat nou ook net mijn favoriete friettent zijn!

KFC
Anyway, vorige week kwam hij even buurten. “Oh dat moest ik je nog vertellen”, begon hij. “Ik werd he-le-maal niet goed.” Ik schrok me rot, maar het bleek geen drama te zijn. “Echt, ik wist niet wat ik proefde. Die smaak. Best pittig. En dan dat knapperige. Ik kon er de woorden niet voor vinden.” Enkele lyrische minuten later kwam het hoge woord eruit: meneer had geborreld bij Vessel aan het Revaleiland. Een van de borrelhappen was er in het bijzonder uitgesprongen: KFC, Korean Fried Cauliflower. “Het lekkerste hapje sinds tijden”, verzuchtte hij. Vervolgens bleef hij twee minuten compleet stil. God mag weten waarom. Waarschijnlijk ter nagedachtenis aan die gefrituurde bloemkool of zo.

Nieuwe chef
Zodra hij weg was, sloeg ik aan het researchen. Om de een of andere reden was ik al lang niet meer bij Vessel geweest. Terwijl ik eerder heel enthousiast over dit coole restaurant was geweest. Toen ik er in 2019 was, had Ricardo van Ede er nog de regie. Maar sinds november vorig jaar voert Freek Dekker de keukenbrigade aan. De Zeeuw leerde het vak in de keuken van het Amsterdamse sterrenrestaurant Ciel Bleu, maar werkte de laatste jaren vooral in Rotterdam (De Zwethheul, Ayla).

Cured gin salmon
Net zoals zijn voorganger last hij de kaart met veel groenten aaneen. Behalve bloemkool zet Freek little gems (kropjes sla) in bij de borrelkaart. De ene krop belegt hij met antiboise en smoked vegan feta, de andere met cured gin salmon en komkommer. Ook heeft hij een versie met red curry tartare. Wéér een hapje met een Aziatisch accent. Hoewel hij ook kwistig strooit met het Marokkaanse kruidenmengsel ras el hanout, bijvoorbeeld over de cashewnoten.

Multiculturele mix
Bij het diner schotelt hij je ceviche van zeebaars met zoete aardappel en bonito (vlokken van gedroogde tonijn) voor of artisjok met groene appel en miso cream. Bij de lunch kun je kiezen voor zuurdesembrood belegd met champignonkroketten en rucola of French toast met Hollandse hangop en vers fruit. Ook qua eieren gaat Freek voor multicultureel. Je moet er maar opkomen om spiegelei te combineren met bacon, maple syrup en dukkah, een specerijen-notenmengsel uit het Midden-Oosten. Door een bezoekje aan Vessel, reis je en passant over de hele globe. Ik moet er snel maar weer eens langs.

DeWestkrant