Bij Café Knibbel Knabbel Knuisje is dinsdag gehaktdag

Foto: PatriciaJacob
Hoogstins

Café Knibbel Knabbel Knuisje in De Baarsjes verleidt met Hollandse gehaktballen en old skool borrelhappen. Volgens Patricia is het er ouderwets gezellig.

Ik wil het nog net geen ‘food porn’ noemen, maar de foto die ik onlangs voorbij zag komen op Facebook intrigeerde me wél enorm (zie foto hieronder). Ik zag gebruinde gehaktballen in een bad van bruisende boter. De spetters leken zowat op mijn scherm te knallen. “Ik kan het niet laten om een lekker balletje gehakt te draaien, mmmm bijna klaar”, stond erbij.

Hollandse comfort food
Dáár moest ik meer van weten. Ik mailde de schrijfster, Louise van Café Knibbel Knabbel Knuisje, wanneer ik een bal kon bestellen. “Dinsdag is bij ons gehaktdag”, antwoordde ze. Niet veel later ging ik met mijn vriend naar deze kroeg in de Jan Evertsenstraat en hapten we in ons object van begeerte: de bal (4 euro per stuk). “Een bal zoals mijn moeder die maakte”, zei mijn tafelgenoot. Ondertussen verzoop ik mijn brood zowat in de jus. Een straaltje vet sijpelde over mijn kin. De nootmuskaat in het rundergehakt was niet te missen: heerlijk. Hollands troostvoer ten top.

Familiebedrijf
Café Knibbel Knabbel Knuisje wordt gedreven door Louise en haar twee zussen. Toen wij er waren, zat Nicole aan de bar en stond haar dochter achter de tap. Een echt familiebedrijf dus. We werden geholpen door Joke, een vrouw die zó warm is dat je haar direct je hartsgeheimen durft toe te vertrouwen. Soepel noteerde ze onze bestelling: wijn, de bal en véél borrelhappen (bitterballen, kaassouffleetjes, vlammetjes).

Ouderwets gezellig
We borrelden bij gedempt licht, terwijl stamgasten in onvervalst Amsterdams verhaal op verhaal stapelden. Smartlappen werden afgewisseld met muziek van Jantje Smit,
Mary J. Blige en The Shorts (‘Comment ça va’). Een wonderlijke inrichting – boven ons hoofd hing een huisje met heksen. Deze bruine kroeg is 100 procent authentiek én ouderwets gezellig. Zaterdag is er geregeld livemuziek. Ik heb het gevoel dat het dak er dan compleet afgaat, zeker als de coronabeperkingen in rook zijn opgegaan.

Loempia met satésaus
Vóór corona viel er bij Café Knibbel Knabbel Knuisje veel te eten, zoals een Wiener Schnitzel, spareribs of camembert uit de oven. Volgens Joke moet dat eten ‘weer op gang komen’. Ondertussen kun je je trek stillen met old skool snacks, waaronder een grote loempia met satésaus, en een gehaktbal op dinsdag.