Misschien wel het vetste gebak van Frankrijk

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Patricia hoeft niet meer om te fietsen voor een portie comfort cake. Bar Bateau in de Spaarndammerstraat heeft een wel heel lekker taartje.

Kouign amann staat in Nederland zelden op de kaart. Deze Bretonse lekkernij bestaat uit laagjes deeg, veel, héél veel roomboter en forse scheppen suiker. Zacht van binnen – als een kruising tussen een croissant en een donut – en knapperig vanbuiten door de gekaramelliseerde suiker. Waarschijnlijk is het zo’n beetje het vetste gebak van Frankrijk, maar zelfs de grootste chagrijn gaat ervan grijnzen (en stuiteren).

Voor mijn dosis comfort cake fietste ik standaard naar Cocotte in de Spuistraat. Maar sinds 1 september scoor ik gewoon een portie bij Bar Bateau in de Spaarndammerstraat, op de plek waar ooit bruschette-honk Bocconi Sani zat.

Bocconi was Italiaans, Bateau is een tikje Frans. Dat Franse komt goed terug in de patisserie; behalve kouign amann (3 euro) is er vandaag een donkere, bijna zwarte chocoladecake en een beeldschone boterkoek-achtige taart met frambozen. Allemaal gemaakt door Petit Gateau, een Franse patisserie met filialen in de Foodhallen en in de Haarlemmerstraat. Voor de lunch zijn er quiches en croques monsieur (5,50 euro). Rond borreltijd worden er Franse wijn opengetrokken en maken borrelplanken met charcuterie van Brandt & Levie of kaas en verschillende salades (gamba’s, pulpo) het fête compleet.

Andere pluspunten: mellow muziek (Macy Gray, Dolly Parton), een knus helemaal-van-nu-interieur (staal, hout, vintage, vetplanten), een ‘zonnige’ medewerkster die zorgt dat het glas water bij je koffie vol blijft. Bateau is een ongecompliceerde zaak waar je met gemak de hele dag zou kunnen blijven. Vaders en moeders praten er bij nadat ze hun kinderen naar de school om de hoek hebben gebracht. Ik hoor hoe een team de voortgang van een project bespreekt. Een van hen trekt het niet meer. “Ik word zo moe van al die stagiaires. Ik ga er eentje vervangen door een manager.” Hij kreunt, steunt en rolt met zijn ogen. Misschien kan deze ‘jankerd’ een kouign amann bestellen? Wie weet krijgt zijn leven weer zin met wat extra energie in zijn hipster-lijf.
http://www.barbateau.nl

DeWestkrant