Moeder ‘containerbaby’ Slotermeer opgepakt

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

Een 31-jarige vrouw is door de Amsterdamse politie na bijna zeven jaar aangehouden op verdenking van poging tot kindermoord. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij in oktober 2014 een pasgeboren baby in een vuilcontainer in Slotermeer heeft achtergelaten. 

De vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats werd in april aangehouden in Duitsland, aldus het Openbaar Ministerie. De politie kwam de moeder op het spoor dankzij een vingerafdruk die op de tas zat waarin de pasgeboren baby destijds werd aangetroffen. Na een internationale check kwam er een recente hit met een spoor uit een Duitse databank naar voren. Ze is uitgeleverd aan Nederland en zit sinds 12 mei hier in voorlopige hechtenis.

Op zondagochtend 26 oktober 2014 rond kwart over vier werd een baby van vermoedelijk een paar weken oud aangetroffen in een ondergrondse vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat. Een getuige hoorde huilgeluiden en waarschuwde de politie, die het meisje met hulp van de brandweer levend uit de container kon halen.

Uit nader onderzoek bleek dat de vrouw in oktober 2014 in de buurt verbleef en aanvullend DNA-onderzoek wees met zekerheid uit dat zij de moeder is, aldus justitie. Het inmiddels zes jaar oude meisje is geadopteerd en maakt het volgens het OM goed. Op 17 augustus staat de 31-jarige moeder voor het eerst voor de rechter.  

DeWestkrant