Mooi dat Eberhard-monument, maar waar moet het komen?

Foto Martine de Vente
Hoogstins2024

De inmiddels beroemde uitspraak ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’ van de overleden Eberhard van der Laan komt ergens in West te hangen. Maar waar?

Initiatiefnemer Liesbeth de Looper is heel blij dat ‘haar’ idee van de nu al iconische quote ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’ straks ergens in West komt te hangen. Ze diende het idee in voor de Stem van West, het werd besproken in de bestuurscommissie en iedereen was vóór.

Nu rijst de volgende vraag: waar moet dat monument nou komen te hangen? Op Facebook wordt daarover al druk gespeculeerd. Zo oppert winkelstraatmanager Liesbeth van der Schaar van de Jan Evertsenstraat het Mercatorplein. Van der Laan woonde lang in De Baarsjes. We kennen natuurlijk nog zijn uitspraak: ‘Flikker op. Ik woon in De Baarsjes. Waar woon jij?’

Andere plekken die worden geopperd zijn een muur bij MidWest in De Baarsjes en Gemaal Mercator bij het Erasmuspark (nét geen Baarsjes).

De Looper zelf heeft ook al een aantal suggesties binnengekregen. Bijvoorbeeld het Surinameplein. “Dat vind ik zelf ook wel een mooie, want dat is tenslotte de toegangspoort tot de stad en tot De Baarsjes. Maar ook heel gaaf lijkt het me als het overal in de stad komt.”

De initiatiefneemster wil ook nog nagaan of er wensen en ideeën leven bij de familie Van der Laan, alvorens er een definitieve beslissing wordt genomen over de plek van het monument.

DeWestkrant