Niet iedereen wordt droevig van Oeverzicht

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Niet iedereen ziet zoals Ugur Ümit Üngör in het nieuwe Oeverzicht een uitwas van de gentrificatie. Het is juist een nieuwe plek waar een unieke mix ontstaat, aldus een van de vele reacties op zijn column. Een lezer hoopt dat in Nieuw-West juist meer van dit soort zaken neerstrijken.

“Het meest recente voorbeeld van het type gentrificatie dat Amsterdam exclusiever maakt in plaats van inclusiever is Restaurant Oeverzicht aan de Sloterplas”, zo schreef Ugur Ümit Üngör vorige week in zijn stuk Droever Zicht, West wordt onbetaalbaar. Het artikel oogstte veel bijval op social media, maar ook was er kritiek.

Hoge huur
“Echt schandalig, en dat in een van de armste wijken van Amsterdam. Deze locatie is al jaren een probleem. De huur is zo’n 10.000 euro per maand, waardoor het malafide ondernemers en/of belachelijk decadente concepten aantrekt. Gooi die huur naar beneden, pleur er op de begane grond een leuke snackbar in die ijsjes en patatjes verkoopt (fijn voor de bezoekers van de plas), en erboven een leuk betaalbaar restaurantje waarbij lokale ondernemers voorrang krijgen. Probleem opgelost en een verrijking voor de buurt”, zo suggereerde een lezer op facebook.

Champagne
Lia Nijskens wordt vooral droevig van het nieuwe Oeverzicht, zo schrijft ze in een mail waarin ze Ugur Ümit Üngör complimenteert voor het artikel. “Voor de goede orde, ik drink graag een glas goede champagne, maar dat hoeft niet per se op deze plek. Er zijn voldoende andere gelegenheden in Amsterdam. Het doet mij pijn in het hart dat deze prachtige plek verloren is gegaan voor bijna alle Amsterdammers.”

Mix
Maar er zijn ook Westbewoners die vinden dat er juist wel plek is voor een restaurant als Oeverzicht. Zo schrijft Ellen de Bruin op Twitter: “Er komt één wat luxer restaurant in de hele buurt en dan zit de huidige populatie op de schopstoel? Er zijn legio andere horecagelegenheden? Het is voor de hele wijk denk ik essentieel dat er meer een mix is. Dat men met een kleine en een grote(re) portemonnee zich er thuisvoelt.”

Emancipatie
Maria Benbrahim vindt het restaurant juist getuigen van de emancipatie van Nieuw-West en de opkomst van een jonge, welvarende middenklasse, ook onder het moslimpubliek, zo schrijft ze in een mail aan De Westkrant. “De suggestie dat de klandizie in Nieuw-West – die graag halal eet – weinig te besteden heeft of niet komt eten bij Oeverzicht is nonsens; juist een belangrijk deel van de klanten van Oeverzicht eet halal maar tegelijkertijd trekt het nieuwe restaurant gelukkig een veel gemêleerder publiek aan dan bijvoorbeeld een Meram of Beymen.”

Maximaal consumeren
“Het is bovendien een ernstige misvatting dat de locals weinig te besteden hebben; veel mensen kiezen bewust voor (relatief) lage huur en maximaal consumeren versus hypotheek en zuinig leven”, vervolgt Maria Benbrahim. “Ik zou juist mainstream restaurants en ketens zoals SLA, le Pain Quotidien, Coffee Company en Starbucks willen uitnodigen om neer te strijken in Nieuw-West. Mijns inziens is er ontzettend veel klandiziepotentieel omdat de populatie superjong is en juist graag bovengemiddeld consumeert. Wedden dat de omzet een veelvoud zal zijn van menig vestiging elders in Amsterdam?”

DeWestkrant