Nieuwe ‘hulpbruggen’ voor renovatie bruggen in West

Zo komt de 'hulpbrug' over de Bilderdijkgracht bij de Bilderdijkkade en De Clerqstraat eruit te zien.
Hoogstins2024

De gemeente gaat op de route tussen de Dam en het Mercatorplein acht zogenaamde hulpbruggen aanleggen. De tijdelijke bruggen moeten de kabels voor stroom, internet, telefoon, water en gas gaan dragen tijdens het renoveren van de ‘vaste’ bruggen. In het kader van het project Oranje Loper wordt de route van de Dam naar het Mercatorplein in een paar jaar tijd vernieuwd. Het betekent dat er ook groot onderhoud gaat plaatsvinden aan de bruggen.
De noodvoorzieningen in West worden ook geschikt gemaakt voor fietsers. De gemeente zegt voor iedere hulpbrug ‘de beste locatie’ te zoeken, rekening houdend met bomen en andere obstakels. Voor een brug aan de Keizersgracht moeten twee bomen worden gekapt, voor een andere aan de Prinsengracht worden drie bomen verplant. Als de bruggen af zijn, komen er nieuwe bomen, is de belofte.
Met de hulpbruggen hebben bewoners van West al kunnen oefenen tijdens de renovatie van brug 108 over de Da Costakade. Deze stond twee jaar geleden op instorten en er moest een noodbrug worden gemaakt. Trams en autoverkeer werden toen omgeleid.
Omdat de bruggen een tijdje mee moeten gaan, heeft de gemeente een architectenbureau in de arm genomen om ze te ontwerpen. Het idee is dat de bruggen met een paar kleine aanpassingen hergebruikt kunnen worden op een nieuwe plek.