Oba buur Nieuwe Boekhandel

De Nieuwe Boekhandel, met daarnaast het pand van de toekomstige Oba. (foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

In de voormalige matrassenzaak naast De Nieuwe Boekhandel aan de Bos en Lommerweg komt een vestiging van de Oba (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Dit maakte directeur Martin Berendse van de Oba afgelopen zaterdag bekend op de nieuwjaarsreceptie van de boekhandel.
De inkt van de handtekening onder het contract met de verhuurder van het pand naast De Nieuwe Boekhandel was toen nog maar net droog. Het oog van de directeur van de Oba viel op deze plek toen hij van het Mercatorplein naar de Bos en Lommerweg aan het fietsen was. “En toen zijn we gaan praten met de verhuurder en De Nieuwe Boekhandel.”
Nu nog zit de Oba op het Bos en Lommerplein. “Daar waren we niet echt gelukkig”, zegt Berendse. De vestiging moest daar wegens bezuinigingen inkrimpen, waardoor er alleen nog maar een jeugdafdeling overbleef.
Volgens de website van De Nieuwe Boekhandel wordt het een vestiging ‘nieuwe stijl’. Nieuw beleid van de bibliotheek is vestigingen op zoveel mogelijk plekken openhouden, maar dan in kleinere filialen. Aan de Bos en Lommerweg wil Berendse naast jeugdboeken toch wel weer boeken voor volwassenen gaan uitlenen, maar dan ‘in een actuele collectie’.
De bibliotheek verhuist dit voorjaar van het Bos en Lommerplein naar het pand naast de boekhandel. Zo kunnen De Nieuwe Boekhandel en de Oba samen invulling geven aan de programmering. Sinds het nieuws bekend is, stroomde de mailbox bolo@oba.nl al vol met ideeën van buurtbewoners.
Verhuizen naar een winkelstraat is geen nieuw beleid van de bibliotheek. De bibliotheek zit in de Linnaeusstraat in Oost ook tussen de winkels, en programmeert samen met de Linnaeus Boekhandel. Afgelopen jaar kwamen daar 100.000 mensen en is daarmee volgens Berendse een ‘groot succes’.
De andere bibliotheken in West blijven vooralsnog op hun oude plek. Die aan het Mercatorplein gaat binnen een à twee jaar wel verbouwd worden. Het filiaal aan de Spaarndammerstraat -ooit op de nominatie om te verdwijnen- blijft ook vooralsnog. “Zeker gezien de ontwikkeling in Houthaven willen we zeker daar aanwezig blijven.” Hij sluit niet uit dat de Oba straks hier ook een of meer samenwerkingspartners gaat zoeken.

 
DeWestkrant