Oekraïense kinderen kunnen gratis ‘kermis vieren’

Federico's Flying Jumbo. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins

Tot en met zondag 20 maart staat de ‘Megakermis’ als vanouds op het Westergasterrein. De ondernemers hebben het hart op de goede plek. Zij laten Oekraïense kinderen uit de opvang in Westerpark gratis in hun attracties.

Op 10 maart plaatste journalist Michael Persson een oproep op Twitter. “Lieve mensen in Amsterdam-West: Vanaf vrijdag worden er vluchtelingen opgevangen in de Van Hogendorphal. Vanaf vrijdag is het kermis in het Westerpark. Dus ga en neem wat extra geld mee. Laat die kinderen niet alleen maar kijken naar de draaimolen of achtbaan.”

Glimlach
Veel mensen reageerden enthousiast: “Wat een mooie tweet. Ik heb ‘m gedeeld.” “Goed idee. Ik woon zelf om de hoek, dus ik zal zeker een voorraad kermismuntjes geven.” “Hoe lief is dit, zo kunnen de kindjes weer een glimlach op hun gezicht krijgen.”

Flying Jumbo
Twee dagen later volgde een reactie van de ondernemers zelf. Namens hen schreef Federico Vermolen van de Flying Jumbo.“Ze zijn door ons (de #kermisexploitanten) al uitgenodigd om gratis kermis te vieren.” Deze reacties levert hem heel wat hartjes op. Maar hoe zit het eigenlijk?

Rottijd
Ik vraag het hem, terwijl hij achter de kassa bij zijn attractie zit. “De baas van de kermis, Frans Stuy, heeft al contact gelegd met de organisatie, die van de Van Hogendorphal. Wanneer de kinderen precies komen, weet ik niet. Maar ze verdienen plezier. Ze hebben zo’n rottijd gehad. Ik wil graag dat ze alles even vergeten. Ze zijn nu al welkom. Ik vind het jammer dat ik ze niet herken. Anders zou ik zeggen: ga, lekker zitten, joh.”

Dikke pluim
Gratis ritjes, ondanks dat hij en zijn collega’s het financieel niet makkelijk hebben gehad? Door corona heeft het immers twee jaar geduurd voordat de kermisexploitanten in het Westerpark konden neerstrijken. “Ach, wat zijn een paar ritjes nou? Ik vind gewoon dat je het voor die kinderen moet doen.” Als burgemeester Eberhard van der Laan nog had geleefd, zou hij Federico en zijn collega’s vast een dikke pluim hebben gegeven. Wat een lieverds!

UPDATE
De Van Hogendorphal is geen noodopvang, maar ‘slechts’ een overlooplocatie. De sporthal wordt pas gebruikt als er tegelijkertijd een grote hoeveelheid vluchtelingen aankomt die niet direct in hotels kan worden ondergebracht. Inmiddels heeft Frans Stuy geregeld dat zowel Oekraïense als Syrische kinderen gratis naar de kermis kunnen. Op vrijdag 18 maart komen er zo’n 200 kinderen in bussen naar het Westerpark.