PvdA grote winnaar, GroenLinks grootste in West

Drukte woensdagmiddag bij het stembureau in museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt. (Foto Helma Timmermans)
Hoogstins2024

De PvdA is de grootste partij geworden in Amsterdam. De partij komt op 9 zetels, 4 meer dan in 2018. GroenLinks levert 2 zetels in en behaalt 8 zetels. In stadsdeel West blijft GroenLinks wel veruit de grootste partij. In Nieuw-West is de PvdA de grootste.

Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de verkiezingen voor de gemeenteraad en de stadsdeelcommissies (83 procent van de stemmen geteld).

De PvdA is de grote winnaar geworden van de raadsverkiezingen. GroenLinks (in 2018 de grootste) en D66 behaalden een minder goed resultaat dan vier jaar terug. D66 komt uit op 7 zetels, 1 zetel minder. Op basis van deze cijfers kunnen PvdA, GroenLinks en D66 gezamenlijk een college vormen zonder dat een vierde partij nodig is.

De VVD daalt van 6 naar 5 zetels, de Partij voor de Dieren blijft op 3 en Bij1 wint fors: van 1 naar 3 zetels. Volt komt voor het eerst in de raad, met 2 zetels. De SP en Denk moeten allebei 1 zetel inleveren en gaan van 3 naar 2 zetels. JA21 komt uit op 2 zetels, Forum voor Democratie daalt van 3 naar 1 zetel. Het CDA weet de ene zetel te behouden. ChristenUnie en de Partij van de Ouderen verliezen hun zetel en verdwijnen uit de raad.

GroenLinks grootste in West
Bij de verkiezingen voor de bestuurscommissie in West blijft GroenLinks met 26 procent duidelijk de grootste: goed voor 4 van de 15 zetels. D66 (20 procent) behaalt 3 zetels, de PvdA (17 procent) 2 zetels. De politieke verhoudingen in West blijven daarmee min of meer gelijk met vier jaar terug. De VVD behaalt 2 zetels. Voor meer informatie zie de tabellen hieronder.

PvdA grootste in Nieuw-West
De PvdA is bij de verkiezingen voor de bestuurscommissie in Nieuw-West met 19 procent de grootste volgens de voorlopige uitslag. Dat is goed voor 3 van de 17 zetels. GroenLinks en Denk behalen ook ieder 3 zetels. D66 en VVD komen uit op 2 zetels. Voor meer informatie zie de tabellen hieronder.

Voorlopige uitslag gemeente en stadsdelen West en Nieuw-West