Restaurantgids Gault & Millau 2022: vier nieuwkomers uit West

Restaurant Adam, Overtoom, scoorde 14 van de 20 punten in de Gault & Millau Restaurantgids 2022.
Hoogstins

Dat onze buurt goede restaurants heeft, weten de fijnproevers van Gault & Millau ook. In hun gids wemelt het dan ook van de restaurants uit West. Onlangs hebben ze er nog vier aan toegevoegd.

Op 14 maart werd de Nederlandse Gault & Millau Restaurantgids 2022 gelanceerd in Tivoli Vredenburg in Utrecht. De gids, die is bedacht door journalisten Henry Gault en Christian Millau, is de grote concurrent van de Michelingids. De gids van de twee vrienden begon in 1969 als een tijdschrift voor Parijzenaren met aanbevelingen voor de beste restaurants, maar wordt sinds 2005 ook over de Nederlandse restaurantsector uitgebracht.

Nieuwe namen
In de Nederlandse Gault & Millau Restaurantgids staan al flink wat namen van restaurants in West, zoals Gary Loen, Lars, Meneer de Wit Heeft Honger en Winehouse Somm. Maar in de nieuwste editie zijn er vier namen uit ons stadsdeel bijgekomen: Adam, Gertrude, Kien en Otto Volante.

Adam
Chef-kok en eigenaar Arne Russchendeed onder meer ervaring op bij zaken als Tante Koosje in Loenen aan de Vecht en Bussia in Amsterdam. Bij Adam op de Overtoom serveert hij een verrassingsmenu van vier gangen, uit te breiden tot zes. In de gids staat dat ‘alle gerechten er fraai uitzien, zonder overdreven gedoe’. De smaken zouden ‘eerlijk, spannend en in balans’ zijn. De schrijvers gaan onder meer uit hun dak van ‘de perfect gegaarde griet met een fris-ziltige oestervinaigrette’.
Score: 14 van de 20 punten.

Gertrude
Gertrude, de zaak van acteur, dj en ondernemer Géza Weisz, zit in een van de mooiste straten van de stad: de Bosboom Toussaintstraat. Volgens de gids blinken de gerechten uit in eenvoud en hartverwarmende smaken. Als voorbeeld noemen de schrijvers de geroosterde aubergines met miso mayonaise, sumak en basilicumolie.
Score: 13 van de 20 punten.

Kien
In het pand waar voorheen Nelis zat, steelt Kien al bijna twee jaar de show. De schrijvers noemen dit restaurant op het Witte de Withplein ‘een blijvertje met een buurtfunctie’. Ze vinden dat Kien ‘zeer goede kwaliteit levert tegen een acceptabele prijs’. De brandade (een soort puree) van kabeljauw met zuurkool en beurre blanc valt bij hen in de smaak, net als de tarte tatin van peer.
Score: 13 van de 20 punten.

Otto Volante
Op de plek aan de Overtoom waar voorheen schnitzelrestaurant Heidi’s zat, ging twee jaar geleden Otto Volante open. In de gids staat dat chef-kok Ricardo Russo ‘groenten laat primeren’ en dat hij het liefst lokale producten gebruikt. “En dat is letterlijk te nemen met kruiden uit eigen tuin en producten zoals koji, miso, sojasaus en azijn van eigen makelij.” Een voorbeeld van ‘zijn heel eigen kookstijl’: Gemarineerde en gebrande watermeloen met tartaar van verse en gedroogde watermeloen in snijbiet en bouillon van ui en koji een smaakvolle schimmel).
Score: 12 van de 20 punten.