Deze zaken in West scoren punten in prestigieuze Gault & Millau

Bij BAK in de Van Diemenstraat
Hoogstins2024

Je hebt gidsjes en GIDSEN. De gastronomiegidsen van het Franse bedrijf Gault & Millau vallen in die laatste categorie. In de nieuwste versie wemelt het van de restaurants in West.

Op 3 december kwam de Gault & Millau Gids 2019 op de markt. Deze gastronomiegids wordt gezien als een concurrent van de Michelingids. De Gault & Milau Gids is van Franse origine. Sinds 1998 heeft Nederland een eigen versie. De restaurants die in het boekwerk staan, krijgen punten op een schaal van 20. Dit jaar heeft een zaak 12 punten van de inspecteurs nodig om in de gids te belanden, eerder lukte dat al met 11 punten.

Lars
In totaal staan er 200 nieuwe namen in de gids, waaronder het sublieme Lars in Houthaven (15 punten). De ingrediëntenlijst voor de gerechten die chef-kok Lars Scharp maakt, leest als een chique snoeptrommel voor volwassenen. Ik at er kreeft, oesters en foie gras. Knap, dat Lars nu al in de gids staat. Het restaurant is pas open sinds eind september.

BAK
Het hoogst genoteerde restaurant van Nederland is Inter Scaldes in Kruiningen (19,5 punten). Ciel Bleu in Zuid en Spectrum (voorheen Librije’s Zusje) in het Centrum hebben van alle restaurants in Amsterdam de meeste punten: 18,5. Het hoogs genoteerde restaurant in West (16 punten) is BAK in de Van Diemenstraat, een restaurant dat je smaakpapillen wakker schudt met bijvoorbeeld een bonenschotel met kokkels en eendenhart.

Uitvlugt
Daaronder (14 punten) zit altijd-raak-resto Marius in de Barentszstraat, waar alleen al de vissoep om over naar huis te schrijven is. 13,5 punten werden uitgedeeld aan twee restaurants in Westerpark: Primi Cucina & Bar en Uitvlugt. Zowel de ‘Siciliaan’ als de ‘Amsterdamse Surinamer’ knetteren van de goede vibes en originele gerechten. De lieveling van Westerpark, Café Restaurant Amsterdam, staat er ook in en kreeg 13 punten, even veel als DS (De School) in de Doctor Jan van Breemenstraat, Meneer De Wit Heeft Honger in de Witte de With, Partisan aan de Admiraal de Ruijterweg en wijncafé Worst.

Somm
Van de zaken in West die 12 punten scoorden – Bar Kantoor, Binnenvisser, BureauMoer, Pendergast en Winehouse Somm– is de laatste mijn favoriet. Ik droom nu nog van het buikspek dat ik daar at. In de gids staan ook nog 35 niet te missen cocktailbars. Ook daar zie ik een Westerling om te koesteren: Branie in de Kinkerstraat, een zaak waar álles om op te eten is, ook het personeel.

Zie ook: https://nl.gaultmillau.com