200 Oekraïense én Syrische kinderen gratis naar ‘Megakermis’ in het Westerpark

Beeld: Martine de Vente
Hoogstins2024

Morgen rijden bussen van noodopvangplekken in Amsterdam naar de kermis op het Westergasterrein. Honderden gevluchte kinderen kunnen dan met hun begeleiders kosteloos genieten van de kermis.

 

Federico van kermisattractie Flying Jumbo vertelde me eerder al dat  ‘de baas van de kermis’, Frans Stuy, bezig was om Oekraïense kinderen wat lol te laten beleven; hij wilde ze gratis ‘kermis laten vieren’ op het Westergasterrein. Federico wist niet alle details, maar hij liet wel weten dat zijn attractie nu al openstaat voor hen. “Ze hebben zo’n rottijd gehad. Ik wil graag dat ze alles even vergeten. Ze zijn nu al welkom. Ik vind het jammer dat ik ze niet herken. Anders zou ik zeggen: ga, lekker zitten, joh.”

Kinderen en begeleiders
Inmiddels is meer bekend over het kermisuitje. Vrijdag rond 13 uur gaat het dagelijks bestuur van stadsdeel West naar de kermis in het Westerpark. Daar komt Frans Stuy met ongeveer 200 Oekraïense en Syrische kinderen van de noodopvangplekken in Amsterdam aan in bussen. Hij heeft geregeld dat deze kinderen en hun begeleiders morgen gratis de kermis mogen bezoeken.

Noodopvang
Een van de plekken waar kinderen worden opgehaald is het WOW Hostel in Bos en Lommer. De Van Hogendorphal is overigens geen noodopvang, maar ‘slechts’ een ‘overlooplocatie’. Door mijn vorige artikel over het kermisuitje, zou hier verwarring over kunnen zijn ontstaan. De Van Hogendorphal is geen noodopvang, maar ‘slechts’ een overlooplocatie. De sporthal wordt pas gebruikt als er tegelijkertijd een grote hoeveelheid vluchtelingen aankomt die niet direct in hotels kan worden ondergebracht.

DeWestkrant