Ooievaars terug op nest in Westerpark

ooievaars Westerpark
Het koppel kort na aankomst in maart dit jaar. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Twee ooievaars zijn afgelopen week teruggekeerd op het nest in het Westerpark. Het koppel vogels trekt veel bekijks. ”Ik hoop zo dat ze dit jaar wel jongen krijgen’’, zegt een vrouw, die gestopt is met haar fiets. Kinderen van naschoolse opvang De Natuurfontein wijzen enthousiast naar het nest, als ze door hun ouders worden afgehaald.

Vorig jaar streek voor het eerst een koppel ooievaars neer in het Westerpark. En dan niet op de speciale ooievaarspaal bij de kinderboerderij, maar op de schoorsteen van naschoolse opvang De Natuurfontein. Het was de eerste keer dat ooievaars een broedpoging deden in het Westerpark. Maar het lukte niet om jongen groot te brengen, wellicht dit jaar wel.

Het gaat goed met ooievaars in Amsterdam. In 2017 werden er dertien nesten in de stad geteld, met een totaal van zestien jongen. Het bekendste koppel huist in het Vondelpark. Ooievaars leven van een zelf bijelkaar gescharreld menu van onder andere kikkers, muizen, insekten en regenwormen, en die zijn ruimschoots voorhanden in het Westerpark.

DeWestkrant