Steek de Ring eens over

Kruidenbakjes in modelwoning Het Schip. Foto: Martine de Vente
Hoogstins2024

Je kan natuurlijk naar de architectonische parels van West, zoals museum Het Schip en Het Sieraad. Maar wie echt verrast wil worden, steekt tijdens Open Monumentendag de Ring over. Wandel mee door Slotermeer, openluchtmuseum van wederopbouwerfgoed. Of stap op de fiets voor een heuse kunstroute.

Nieuw-West het laatste stadsdeel dat je associeert met Open Monumentendag? Kunnen we ons iets bij voorstellen, maar toch is het ten onrechte. Een deel van Slotermeer, de oudste van de Westelijke Tuinsteden, is zelfs beschermd stadsgezicht.

Nieuw-West is namelijk onderdeel van de grootschalige stadsuitbreiding van na de Tweede Wereldoorlog en weerspiegelt de idealen van de Wederopbouw. Zoals het idee dat je van betere woonomstandigheden betere mensen krijgt en uiteindelijk een betere maatschappij. Licht, lucht en ruimte, met veel groen en water eromheen, waren daarom leidende principes voor de ontwerpers en architecten uit die tijd.

Kijk je door die bril naar de ‘blokkendozen’ buiten de Ring, dan ziet het er meteen een stuk interessanter uit. Het Van Eesterenmuseum (Burgemeester de Vlugtlaan) organiseert komend weekend wandelingen met gids door ‘levend’ openluchtmuseum Slotermeer. Bij het Van Eesteren is het ook verzamelen voor een kunstroute op de fiets. Bij de bouw van Slotermeer is indertijd één procent van de bouwkosten begroot voor kunst, om elan te geven aan de buurt. Gids en kunstenaar Rob Loos voert je mee langs deze verborgen schatten.

Ook altijd leuk: huisjes kijken. In de Freek Oxstraat 27hs kun je de museumwoning van het Van Eesteren bezichtigen, met originele meubels en voorwerpen uit de jaren vijftig. De woning is ingericht zoals de modelwoningen die Stichting Goed Wonen in die tijd presenteerde, bedoeld om de doelgroep ‘goede smaak’ bij te brengen.

Het draaide na de oorlog niet alleen maar om idealen. Er moest ook snel en veel gebouwd worden, want de woningnood was hoog. Naar Engels voorbeeld verrijzen daarom in Nederland bijna tienduizend prefab-woningen, waarvan ruim de helft in Amsterdam. De ‘Airey-woningen’ (zo genoemd naar de Britse bedenker van het concept) van architect J.F. Berghoef aan de Burgemeester De Vlugtlaan staan er nog altijd. Tijdens Open Monumentendag zijn er een aantal te bezichtigen.

Klik hier voor data, tijden en meer info over Open Monumentendag