Nog veel te doen in de Gulden Winckelbuurt

Kinderen knutselen voor Best of the West (foto: Jantina Kamminga)
Hoogstins2024

Glitters dwarrelen tussen de kinderen, de dierenplaatjes plakken aan de tafel en de paarse en roze kralen liggen verstrooid over de grond. Meer dan twintig kinderen tussen zeven en elf jaar vullen de ruimte van het buurthuis in de Gulden Winckelbuurt, waar de lijmlucht overheerst. De kinderen knutselen aan wenskaarten en armbandjes die komende zondag worden verkocht tijdens ‘The Best of West’ in het Erasmuspark.

Khetam el Hankouri en Halima Ahamad leiden de activiteit van de kinderen op dinsdagmiddag en lopen trots tussen de kinderen. “Tweeënhalf jaar geleden heb ik met mijn vriendin Malika deze activiteit overgenomen”, vertelt Khetam. “De workshop dreigde te stoppen en we vonden dat dit niet mocht.” Het is duidelijk dat ze gepassioneerd is van het werk dat ze doet: “Het blijft leuk. Niet alleen de kinderen, ook hun ouders. Een leuke manier om je buren te leren kennen.”

‘Juf Halima’

Halima knikt. “Ik ben hier tijdelijk tot Malika terug is van haar zwangerschapsverlof, maar ik merk al dat ik meer mensen ken. Ook op straat begroeten de kinderen en ouders me als juf Halima. Het is fijn dat je iets kan toevoegen aan de ontwikkeling van kinderen door een middag iets leuks met ze te doen”, vertelt ze terwijl ze een van de armbandjes vastknoopt.

De twee vrouwen zijn erg betrokken bij de Gulden Winckelbuurt (Bos en Lommer) en nemen ook deel aan het Buurt Parktijk Team (BPT). Het BPT is een team van professionals en bewoners dat problemen in de buurt wil oplossen en als doel heeft de buurt voor iedereen leuker te maken. Onlangs is het team verhuisd naar Leeuwendalersweg 1. Op dinsdagochtend zitten Khetam en Halima daar bij het tweewekelijks overleg met andere projecten.

Rattenprobleem

Zo ook Joanne Smolders van het Bookstore project. Zij klaagt over een rattenprobleem. “Er zijn veel ratten in de buurt. We hadden er zelfs één in huis”, zegt ze met een vies gezicht. “Mensen dumpen te veel vuil op straat.” Smolders wil met kinderen en ouders uit de buurt eind september met grijpers en vuilniszakken de straten opruimen. Gebiedsmakelaar Abdellah Tallah vertelt vervolgens dat basisschool de Wiltzangh graag wil samenwerken en met de leerlingen het schoolplein gaat schoonmaken.

Margo van Ee, teamleider van het BPT Gulden Winckelbuurt vertelt: “Het BPT is er niet alleen om negatieve dingen aan te pakken zoals hangjeugd of rondhangende alcoholisten, maar ook voor positieve dingen.” Zoals workhops waar buurtbewoners aan deelnemen of het opruimen van de buurt. Maar volgens Van Ee is er ook nog wel veel te doen. “Helaas zijn het altijd dezelfde mensen die op de activiteiten afkomen. Elk BPT heeft een andere focus, onze focus ligt vooral bij kinderen en hun ouders. Door de kinderen voor te doen hoe we in deze buurt met elkaar om willen gaan, zien ze hoe het anders kan en leren ze verantwoordelijkheid te nemen voor hun buurt.”

’s Middags terug bij de knutselende kinderen in het buurthuis is het duidelijk wat Van Ee bedoelt met die positieve dingen. Halima kijkt door de ruimte naar ‘haar’ kinderen en zucht: “Ze zijn soms wat vermoeiend, maar wat is er nou mooier dan dat de kinderen een leuke plek hebben om samen plezier hebben.”

Jantina Kamminga