Poly, Marja en Desiree – Wonderen van West

Snackbar Marja. (Foto Annet de Jong)
Hoogstins2024

Daags na de storm wandel ik met een knoop in mijn maag door West om de schade op te nemen. Het groen is al schaars in mijn stadsdeel en bij iedere gesneuvelde boom huilt mijn hart. Poly heeft nogal wat aangericht. En dat voor een storm met zo’n vriendelijk klinkende naam. Van Katrina verwacht je zoiets misschien, maar niet van Poly, die meer klinkt als iemand die je wang zachtjes kust, als een aangenaam ziltig briesje. Ze bleek de hevigste zomerstorm ooit, een wolf in schaapskleren, deze Poly.

Onlangs woedde er in de Baarsjes Facebookgroep ook een storm die ging over een vrouwennaam: Marja. Er was paniek in de tent, want snackbar Marja was dicht en er werd in het pand driftig verbouwd. Marja zou toch niet verdwijnen? Een heerlijke naam voor een snackbar trouwens, Marja, en een begrip in West. Via via ken ik zelfs iemand die naar snackbar Marja is vernoemd.

Gelukkig bleek deze code rood loos alarm: Marja kreeg een verfje en is sinds afgelopen donderdag weer open. Ze oogt frisser dan voorheen, onze Marja en kan weer decennia voort. Hopelijk houdt ze zich staande tussen de nieuwe, poche namen die opduiken van Caseus tot Betjeman & Barton.

Door Poly en Marja herinnerde ik mij dat ik al vaker ontroerd werd door snackbars met vrouwennamen in West. Ik wandelde door naar Desiree in de Rijpstraat. Ze bestaat nog, maar had haar rolluik dicht. Even verderop in Bos en Lommer herinnerde ik mij snackbar Yvonne. Tot mijn verdriet bleek Yvonne te zijn opgedoekt ten faveure van een pizzeria.

Denkend aan Yvonne liep ik richting de Willem de Zwijgerlaan. En warempel, het was me nog niet eerder opgevallen, maar de snackkiosk op de hoek draagt de vrouwennaam Eva Chicken. Vanaf Eva is het niet ver lopen naar de Van der Hoopstraat. Daar zit de snackbar met de mooiste naam: Onze Hanny. Van zo’n naam kan ik echt genieten. Net als van winkels en restaurants die simpelweg zeggen wat ze zijn, zoals Dé Marokkaan op de Hoofdweg (let op de accent aigu) en De Japanner op de Bilderdijkstraat.

Slenterend door West zocht ik naar meer snackbars met vrouwennamen. Cafetaria ‘t Eefje meetellen voelt als lichtelijk valsspelen, maar ik noem haar toch. En als ik even mag wensdenken: in mijn fantasie is Daan van Broodje Daan een vrouw en De Neef van Fred een nicht. En met een beetje goede wil is Freddy van snackbar 2.0 Freddy Friday aan de De Clercqstraat ook een vrouw, of trans, of non-binair. Gewoon omdat het kan. En dat Poly met haar tengels maar van iedereen af mag blijven.

Snackbar Onze Hanny (Foto Annet de Jong)