Bij Van Houten in de Zeeheldenbuurt kun je het hele jaar kaasfonduen

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Frank van Houten was 28 jaar mede-eigenaar van ’t Blaauwhooft op Bickerseiland. Sinds kort runt hij samen met zijn kinderen een nieuw eetcafé op de Houtmankade. Patricia ging langs en vond de sfeer er ‘bovengemiddeld blij’.

Het eetcafé aan de Houtmankade 9 is koud drie weken open, maar zit nu al stampvol. En dat voor een woensdag. “De locatie is heel goed”, vertelt een serveerster. “Er is veel aanloop van de toeristen en de buurt. Bovendien weten onze oude klanten ons hier ook te vinden.”

’t Blaauwhooft
Je begrijpt het al: Van Houten is geen groentje, maar een zaak met een verhaal. Eentje dat begint bij Frank van Houten. 28 jaar was hij mede-eigenaar van een zaak die wereldberoemd is in Amsterdam: ’t Blaauwhooft op Bickerseiland. Zijn kinderen Bart en Esther zijn in dit eetcafé opgegroeid en werkten er ook. Volgens Esther is hun vader op zijn hoogtepunt gestopt. Hij was klaar voor iets anders: samen met zijn kinderen heeft hij een nieuwe start gemaakt met Van Houten in de Zeeheldenbuurt.

Uitgelaten publiek
In het pand waar tot voor kort Pikoteo wereldse tapas serveerde, domineert nu de Hollandse keuken. Het publiek is uitgelaten, van de twintigers tot en met de dames en heren van 60+. Er wordt geproost, gelachen en (een beetje) geflirt. In de serre zitten ze er helemaal goed bij: bijna óp het water, met zicht op eenden, boten en mensen. Kwiek personeel meandert behendig tussen de tafels en babbelt, adviseert en informeert erop los. Bij Van Houten is de sfeer bovengemiddeld blij. Het is een eitje om je eraan over te geven en je weekend al door de week te laten beginnen.

Klassiekers
De prikkelende geur van gamba’s gebakken in knoflookolie en kaasfondue (19,50 euro) doet daar nog een schepje bovenop. Bij ’t Blaauwhooft, dat verder gaat onder een nieuwe eigenaar, was de kaasfondue een hit. Behalve deze bestseller die het hele jaar door kan worden besteld, heeft de familie Van Houten nog enkele andere klassiekers meegenomen: de hamburger en de saté.

Spekkoek
De spekkoek is ook meeverhuisd. Ik zie dat je er pistache-ijs bijkrijgt, wat voor mij als Indo onbegrijpelijk is: goede spekkoek heeft zo ontzettend veel smaak dat elke aanvulling er één te veel is. Dit Indische erfgoed hoort ruim baan te krijgen om in zijn volle glorie te shinen. De combinatie met pistache-ijs belooft smaakverwarring, waardoor je de delicate smaak van de cake naar mijn bescheiden mening (postkoloniaal) geweld aandoet.

Kaas-sambalkroketjes
Het zal je niet verbazen dat we de spekkoek links laten liggen. Daarentegen gaan we vól voor de portobelloburger en de saté (17,50 euro). Het smaakt zoals je van een gemiddeld eetcafé kunt verwachten: niets meer en niets minder. Voor culinaire hoogstandjes moet je ergens anders heen. Bij Van Houten doen ze normaal. Ze houden het eenvoudig én beregezellig. Dat ze hier fuifnummers zijn, blijkt ook uit de lange lijst met hapjes: kaas-sambalkroketjes, kipkluifjes, gambaballen. Ik heb er een borreladres bij!

DeWestkrant