Kaasfonduen in onze buurt: de lekkerste adressen

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Fondue-alarm! In West smelten chefs momenteel de kazen. Waar kun je het best stukjes brood in vloeibare kaas soppen?

1. Fondue & Fondue, Overtoom 415
Deze stek in Oud-West staat al zo’n vijftien jaar bekend als hét fonduerestaurant van ons stadsdeel. De kaasfondue is er in drie varianten, waaronder eentje met enkel Hollandse kaas: Gouda, Edam en Oud Alkmaar. Daarnaast kun je ook een vlees- of visfondue op tafel laten zetten. Alle fondues zijn vanaf twee personen. Ben je met z’n drieën dan kun je twee verschillende fondues bestellen. Mixen en matchen, dus.

2. Smelt Westerpark, Gosschalklaan 7
Je kunt er de klok op gelijk zetten: als het ijsseizoen is afgelopen trekt kaasfonduerestaurant Smelt in het pand van IJscuypje op Westergas. De kaas in de fonduepotten heeft vijf verschillende smaken: Hollands, truffel, Zwitsers, Italiaans en Frans. Je krijgt er zuurdesembrood bij van de geliefde bakkerij in de Jan Eef: Fort Negen.

3. Two Chefs Bar, Hugo de Grootplein 7
Zoals we eerder schreven, kun je prima een vette bek halen bij de zaak van Two Chefs Brewing in Westerpark. Tot en met 18 februari hebben de brouwers iets speciaals voor je. Ze hebben de handen ineengeslagen met de eigenaren van restaurant Smelt en fungeren tijdelijk als kaasfondue-restaurant. Samen hebben ze ‘unieke recepten’ ontwikkeld, bijvoorbeeld voor de Funky Falcon Fondue – Oud Belegen Beemster, Rouge van Montfoort, gatenkaas.

4. Van Houten, Houtmankade 9
Dit eetcafé in de Zeeheldenbuurt is opgezet door de familie Van Houten, de drijvende kracht achter ‘t Blaauwhooft op Bickerseiland. In dit befaamde eetcafé was de kaasfondue een hit, zoals we in dit artikel schreven is de kaasfondue ook present bij Van Houten en kun je die het hele jaar door bestellen. Naast deze bestseller heeft de familie nog enkele andere Blaauwhooft-klassiekers op de kaart: de hamburger en de saté.

5. Vooges aan ’t IJ, Westerdoksdijk 40H
Dit restaurant, dat officieel in het centrum zit, ligt op een steenworp afstand van Het Stenen Hoofd. De eigenaren hadden eerder onder meer een restaurant in de Utrechtsestraat, waar ik goede herinneringen aan heb. Dit seizoen kun je aan hun zaak bij ’t IJ de kaasfondue van restaurant Smelt bestellen (zie bovenaan), en wel in de Zwitserse variant.

Do-it-yourself kaasfondue
Bij lokale smulzaken als Caseus, Kaasbuur én Ottavi vind je de ingrediënten om zelf een kaasfondue in elkaar te klussen. Vorige week was ik nog bij de smaakwinkel van Mark Bosman in Bos en Lommer. De fonduesetjes stonden toen vooraan. Mark vertelde dat hij ‘met alle liefde’ de juiste kazen voor je fondue schaaft. Voor bijpassende wijnen kun je vanzelfsprekend ook bij Ottavi terecht.